Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці хочуть відставки Яценюка і довіряють Саакашвілі

Найбільшою довірою серед чинних політиків користуються А.Садовий та М.Саакашвілі, яким довіряє кожен третій опитаний. Кожен четвертий довіряє А.Гриценку та П.Порошенку. Кожен п’ятий – Ю.Тимошенко, Р.Ахметову та О.Ляшку. Такими є результати опитування, проведеного Соціологічною групою «Рейтинг».
GLOBAL LOOK press

Серед «молодих та нових» політиків найбільшою довірою користуються Є.Соболєв (29%), Т.Чорновол (22%), М.Найєм (21%), А.Гопко (15%) та Д.Добродомов (13%). Решта політиків мало відомі.

Діяльністю Президента задоволені 21% опитаних, Голови ВРУ – 14%, Прем’єр-міністра – 8%. Відставку Прем’єр-міністра А.Яценюка підтримують майже 70% (таких було 60% у жовтні 2016).

Так само зросла підтримка ідеї розпуску парламенту та призначення нових виборів ВРУ (з 47 до 50%), а також дострокових виборів Президента (з 43 до 48%).

11% опитаних хотіли би у 2016 році бачити прем’єр-міністром України М.Саакашвілі, 7% – Ю.Тимошенко, 6% – Ю.Бойко, 5% – А.Яценюка, 4% – А.Гриценка, по 3% – С.Тігіпка та О.Ляшка, по 2% – О.Тягнибока та Н.Яресько. Решту кандидатів підтримують 1% і менше. Чверть опитаних не хотіли би бачити прем’єр-міністром жодного з запропонованих кандидатів, а кожен шостий – не визначився з відповіддю.

Якби вибори до Верховної Ради відбувалися у січні, то в парламент потрапили б наступні партії: Блок Петра Порошенка «Солідарність» (16,3%), Опозиційний блок (13,8%), Самопоміч (13,5%), Батьківщина (12,9%), Свобода (8,3%), Радикальна партія (6,5%), та УКРОП (5,2%). Також значні шанси на подолання 5-% бар’єру мала би Громадянська позиція (3,8%). Понад 2% підтримали б партії Відродження, Наш край, Правий Сектор та Народний контроль.

Якщо б у виборах брав участь Блок Саакашвілі, то рейтинги партій виглядали б наступним чином:  Блок Петра Порошенка «Солідарність» – 14,3%, Опозиційний блок – 13,5%, Самопоміч - 11,7, Блок Саакашвілі – 11,6%, Батьківщина – 11,6%, Свобода – 6,9%, Радикальна партія – 5,5%, та УКРОП – 4,7%.

Діяльність діючої центральної влади вважають відносно більш успішною у таких сферах як забезпечення проведення місцевих виборів (43%), реформа міліції / поліції (42%), обороноздатність країни (35%) та безвізовий режим з ЄС (31%).

Крім того, є окремі успіхи в питаннях децентралізації та енергетичної незалежності країни. Разом з цим, абсолютна більшість опитаних (близько 90% і більше) практично не бачать успіхів влади у таких сферах як економічний ріст, стабільність гривні, соціальний захист населення, боротьба з корупцією, обмеження впливу олігархів на політику, охорона здоров’я, ЖКГ та реформа судової системи.

Створення в Україні Національної поліції підтримують дві третини, не підтримують – лише 16%. 5% – нічого не знають про це, 14% – не визначились зі ставленням до реформи.

44% опитаних вважають «Справу Корбана» скоріше політичним переслідуванням, чверть – дотриманням законності та встановленням справедливості.

Майже кожному п’ятому доводилось протягом останнього року особисто давати хабар чи робити подарунок для вирішення особистого питання. За три останні роки цей показник зменшився з 27 до 18%. Разом з тим, 43% вважають, що рівень корупції в їх регіоні протягом останнього року зріс (три роки тому таких було майже 50%).

На думку 54% опитаних корупція – це хвороба, яка заважає розвитку суспільства, водночас 40% вважають, що корупція – це механізм, без якого вже не може існувати українське суспільство. За три останні роки ці показники не змінилися, при цьому сприйняття корупції українцями стає іншим: якщо у 2013 році понад третина виправдовували хабар, якщо йшлося про вирішення важливого особистого питання, то у 2016 таких втричі менше (13%).

59% підтримали б на референдумі вступ України до Європейського Союзу, 22% – висловились би проти, решта – або не визначились або не брали б участі у плебісциті.

Вступ України до Митного союзу підтримали б 16%, 62% – висловились би проти, решта – або не визначились або не брали б участі у референдумі.

Вступ України до НАТО підтримали б 47%, 31% – висловились би проти, решта – або не визначились або не брали б участі у референдумі.

Довідка.

Аудиторія: населення України від 18 років і старші. Вибірка репрезентативна за віком, статтю, регіонами і типом поселення. Вибіркова сукупність: 2000 респондентів. Особисте формалізоване інтерв’ю (face-to-face). Помилка репрезентативності дослідження: не більше 2,3%. Терміни проведення дослідження: 14-22 січня 2016 р.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ