Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українці ігнорують закон про сортування сміття - ЗМІ

В Україні почала діяти заборона на захоронення невідсортованого сміття. Розділяти помиї на харчові відходи і вторинну сировину мають усі домогосподарства, а за відмову від сортування передбачено штраф 340-1360 грн для населення та 850-1700 грн для організацій, ідеться в сюжеті ТСН.

Однак на полігонах досі вивантажують невідсортоване сміття, хоча від моменту схвалення закону в 2012 році до його запровадження минуло шість років і за цей час мала б запрацювати переробна галузь сміття в Україні та з’явитись умови для його сортування. Однак цього повсюдно не сталося.

Сортують сміття в Обухові – там біля кожного будинку поруч зі звичайним баком є сітка для вторинної сировини. Користується нею приблизно один із десяти жителів.

За переробку сміття у світі додатково платять споживачі. Нині підраховано, що один європеєць утворює пів тони сміття на рік. Щоби воно не лягло на полігон, а пішло на переробку, доводиться платити від 40 до 50 євро, тобто 3-4 євро на місяць. В Україні вирішення проблеми з ТБО коштувало б кожному громадянину близько 100 гривень.

Уже скоро на українців чекає додатковий тариф на сміття, що має стимулювати споживачів розділяти відходи. Також парламент має ухвалити так званий податок на упаковку – за її утилізацію будуть сплачувати в момент купівлі запакованих товарів. Фахівці кажуть, що його розмір буде мінімальним – близько 1%.

Як відомо, з 1 січня 2018 року Україна зобов’язалася сортувати все сміття за видами матеріалів, а також розділяти його на придатне для повторного використання, для захоронення та небезпечне. Про це йдеться у статті 32 Закону України "Про відходи", до якої був доданий відповідний пункт ще у 2012 році. Цей пункт відповідає двом Директивам ЄС – 1999/31/EC та 2008/98/EC, які врегульовують поводження зі сміттям у країнах Європи, надають чітку послідовність дій, які необхідно виконувати із відходами, класифікують сміття, ставлять стратегічну мету скоротити кількість відходів, які вивозять на полігони. Відповідальність за виконання закону покладена на Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства.

УНІАН

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ