Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Українці не матимуть можливості відкликати недобросовісних депутатів

Президент Петро Порошенко не вбачає доцільним вносити законодавчі зміни в недієвий механізм відкликання депутатів місцевих рад. Про це йдеться в його відповіді на петицію про "Можливість дострокового відкликання будь-якої вибраної особи, що не виправдали довіри виборців", котра зібрала необхідну кількість голосів.

У відповіді зазначається, що зміни внесені до Закону України "Про місцеві вибори" від 14 липня 2015 року № 595-VIII врегульовують процедуру відкликання депутата місцевої ради. Зокрема йдеться про норму Статті 40, котра передбачає можливість внесення пропозиції про відкликання депутата місцевих рад в разі зібрання підписів в кількості більше половини кількості виборців на окрузі.

Однак після проходження виборцями складної бюрократичної процедури, відповідно до 5-го пункту 41-ї статті закону територіальна виборча комісія приймає рішення лише про звернення до вищого керівного органу партії, місцева організація якої висувала відповідного депутата. Відтак партія має вирішальне право на відкликання.

Попри масовану піар кампанію щодо нового виборчого законодавства з відкритими списками та розширенням повноважень громадян, згадані президентом статті законів "про місцеві вибори" та "Про статус депутатів місцевих рад" – є не демократичними, а партократичними. Тобто ставлять депутатів в іще більшу залежність від партій.

Слід зазначити, що жодна з провладних партій не веде риторику про необхідність створення дієвого механізму відкликання, що зміг би посилити відповідальність депутатів перед виборцями. Натомість інтерес партій зосереджений на внесені змін до виборчого законодавства.

"Багато експертів говорили про недосконалість нового закону про вибори. Численні нардепи зазначали, що не будуть голосувати за нього. Проголосували. Значить були підкилимні домовленості. Писати новий закон наразі немає сенсу. Натомість необхідне прийняття низки законів, що знівелюють його огріхи, зокрема закон "Про відкликання депутатів". Навіть якщо негідники пройдуть в місцеві ради: місяць-два попрацював і до побачення. З'являється реальна відповідальність перед своїми виборцями", - зазначила Ольга Данчук, кандидат в депутати від партії "Укроп".

Натомість нести відповідальність обрані депутати будуть виключно перед партіями. Приміром голова фракції "БПП" Ігор Кононенко уже заявив, що "після місцевих виборів ми збираємось активно користуватися нормою імперативного мандата, яка є в новому законі про вибори, і відкликати тих депутатів, які своїми діями не відповідають баченню партії".

У Львові громадськість уже мала нагоду переконатись в неможливості відкликати свого обранця. Так 17 лютого 2015 року ГО "Новий Львів" та "Платформа вільних людей" заявила про намір відкликати депутата-мажоритарника Львівської міської ради Романа Плахтія.

 Свою увагу до депутата Романа Плахтія представники ГО пояснили тим, що він очолює постійну депутатську комісію з комунального майна та власності у Львівській міській раді і мав би нести відповідальність за махінації, які чиняться з майном громади у Львові.

Міська ТВК зареєструвала їх звернення, однак через неузгодженість виборчого законодавства була змушена звернутись до ЦВК. Справа в тому, що Закон "Про статус депутатів місцевих рад" визначав можливість відкликати депутата групами виборців.

В той же час законом "Про вибори депутатів місцевих рад" передбачено висунення кандидатів лише політичними партіями. Відтак право на відкликання депутатів мають партії.

Нове виборче законодавство, котре було проголосоване у Верховній раді 14 липня 2015 року передбачає право лише партій приймати остаточне рішення про відкликання депутатів. Відтак новообрані депутати місцевих рад будуть нести відповідальність виключно перед партіями, а не перед виборцями, що їх обрали.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ