Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

Українці заслуговують бути не лише асоційованими, а й повноцінними членами європейської спільноти, – депутат

Наші українські традиції, наша культура, наш побут – кращого не має жодна європейська країна. Хоча ми, звичайно, шануємо всі країни, що є нині в ЄС. Тому бажання українців як нації бути повноцінними, я підкреслюю, навіть не асоційованими, а повноцінними членами європейської спільноти, є природнім. Про це у коментарі Гал-інфо зазначив депутат Львівської облради Сергій Федоренко.

Сергій Федоренко вважає, що питання євроінтеграції сьогодні насправді турбує кожного українця – від Львівської до Луганській області. Однак, каже Сергій Федоренко, шлях до кращої мети завжди є надзвичайно важким. «І те, що повноправними членами ЄС стають не за кілька років, а інколи і за кілька десятиліть, якраз є підтвердженням цього», – додав він.

«Я твердо переконаний, що для нашої країни іншого вибору немає. Україна стане повноцінним членом європейської спільноти, і ті блага, які сьогодні є в наших європейських сусідів, стануть реальністю і в нашій державі», – додав Федоренко.

За його словами, впродовж останніх років керівництво держави на всіх рівнях засвідчує євроінтеграційні прагнення України. Останні події і коментарі, які лунають від політиків усіх рівнів, підтверджують, що зворотнього шляху бути не може.

Він також впевнений, що сьогодні завдання політиків – підтримати мирні, логічні, розумні бажання українців, які ті висловлюють на мітингах.

«Євромайдан має мирний характер. Те, що в них беруть участь представники молоді, ще раз засвідчує те, що молодь хоче бачити майбутнє в європейській державі, де цінують людську гідність, де людина здобуває європейську освіту, де панує науково-технічний прогрес в усіх галузях, і люди впевнені в праці і отримують за неї достойний заробіток», – зауважив Сергій Федоренко.

Також Гал-інфо взяло коментар у львів'янина Ігоря, приблизно 46 років. За його словами, останні події, які відбуваються у Львові на євромайдані, показують, що велика частина населення Львівщини, молодь, студентство, хоче бачити Україну європейською державою. Виглядає так, що усі ці мітинги скеровані не проти когось, а за євроінтеграцію нашої держави.

На запитання, як він ставиться до позиції Президента, Ігор відповів, що, як він зрозумів,  євроінтеграційний курс держави ніхто не скасовував, але Україні не надто вигідно підписувати угоду про Асоціацію з ЄС. Насамперед економічно не вигідно. 

"Я також прихильник євроінтеграції і розумію, що національні інтереси держави повинні бути на першому місці. Адже якщо ми самі про себе не подбаємо, то ніхто нам в цьому не допоможе, ні Європа, ні Росія. Хоча я не надто вірю у те, що після підписання Угоди про Асоціацію, українці зможуть вільно, без віз, їздити в Європу. Я впевнений, що поки ми не побудуємо Європу в Україні, поки наші політики не навчаться думати прагматично і не перестануть займатись політиканством, ми нікому не будемо потрібні. Ми так і будемо залишатись сировинним придатком для Росії, чи Європи», сказав Ігор.

"Підписання Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, скоріше за все, не відбудеться. І причина не тільки в нас, а в європейській та американській дипломатії". Таку думку у коментарі Гал-інфо висловив завідувач кафедри міжнародної економіки та теорії фінансів Львівської державної фінансової академії Олександр Біттер.

На його думку, сьогодні євроінтеграція однозначно потрібна Україні, «але відірватися від Росії дуже тяжко». «Україна завжди була у сферу інтересів Росії, і для того щоб відірвати її від Росії, потрібні великі зусилля не тільки з боку України, а й з боку тих країн, які здатні допомогти у цих її намаганнях», – зазначив Олександр Біттер і додав, що йдеться не тільки про моральну підтримку, а й економічну.

Олександр Біттер вважає, що Євромайдан має залишитися і після 29 листопада. «Якщо не буде підписано асоціацію, я думаю, що майдан повинен функціонувати. Щоб показати позицію нашої молоді, нашого майбутнього, показати – що духовно ми там, а не в Митному союзі, чи в інших союзах, в яких ми вже були».

На запитання, чи достатньо самих студентів на Майдані, Олександр Біттер відповів «Ні». «На Майдані 2004 року були і молоді люди, більше старших. Зараз, на жаль, тільки молодь. Але вони означують духовні орієнтири нашої нації».

Біттер також вважає, що до студентів не приєднаються ані шахтарі, ані металурги. «Шансів на це немає. Але треба орієнтуватися на те, що думає молоде покоління, яким ще самореалізовуватися. Наше суспільство не дозволяє молодій людині самореалізуватися, а Європа для молоді створює набагато ширші можливості, ніж наша країна... Думаю, що підтримки з боку інших верств суспільства не буде».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ