Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Кримінал

Українця у Лондоні звинувачують у тероризмі

У лондонському центральному кримінальному суді почалися слухання у справі українця Вадима Безкоровайного, якого звинувачують у підготовці нападу на російське посольство у Великій Британії.

Як заявив прокурор Робін Селлерс, виступаючи перед присяжними засідателями, йдеться "про навмисні і конкретні дії із підготовки терористичного акту".

33-річного Вадима Безкоровайного заарештували 15 березня 2014 року у лондонському передмісті Лутон, де він орендував житло. Спершу його звинуватили у використанні фальшивих документів: він жив в Англії під чужим ім'ям.

Внаслідок обшуку у нього вдома виявили матеріали, на підставі яких його звинуватили у підготовці терористичного акту.

Сам Вадим Безкоровайний заперечує висунуті проти нього звинувачення.

Як розповів присяжним прокурор Селлерс, пан Безкоровайний жив в Англії і пересувався Європою за підробленими документами.

У вересні 2012 року його затримали на кордоні під час спроби в'їхати до Великої Британії за польським паспортом на ім'я Рафаля Йопека. Тоді його депортували до Києва, проте вже у січні 2013 року він знову з'явився в Англії.

Однак українець приховував своє ім'я не тільки від імміграційної влади. Навіть колишня дружина Вадима Безкоровайного, полька Вікторія Межецка, з якою у нього були тривалі близькі стосунки і є спільні діти, знала його як Кароля Білецького і не підозрювала про те, що справжні його ім'я та прізвище інші.

Під ім'ям Кароль Білецький він жив в Англії і намагався представитися поліції після арешту.

Громадянство Вадима Безкоровайного поки що залишається не до кінця зрозумілим. Відомо, що він народився в Україні, але у віці 12 років емігрував із родиною до Аргентини. Він довгий час жив у Польщі і досконало володіє польською, українською, іспанською та російською мовами, а також може висловлюватися англійською.

Сам він, згідно з матеріалами суду, то називає себе українським громадянином, то стверджує, що хотів вступити до лав української армії чи ополчення, щоб "легалізувати себе в Україні".

Обвинувачення заявляє, що пан Безкоровайний брехав під час допитів, щоб приховати свої справжні наміри.

Реальна початкова причина арешту пана Безкоровайного і обшуку у його будинку поки що також до кінця не зрозуміла.

Як було заявлено, ним зацікавилися через те, що українець жив під чужим ім'ям. Попри це, у його квартирі провели обшук, внаслідок якого виявили докази, що дозволили висунути проти нього звинувачення за статтею про тероризм.

Найбільш переконливим звинувачення називає знайдену у Вадима Безкоровайного заяву, в якій він, зокрема пише: "...Російське посольство в Лондоні, що перебуває під постійним захистом і наглядом Скотленд-Ярду, не змогло уникнути руйнування... охорона виявилася безпорадною... перед обличчям наших спеціалістів можна уявити, що станеться у Москві, Петербурзі, якщо ми переведемо туди наших бійців, які просто зруйнують все підряд навколо".

Поліція конфіскувала у пана Безкоровайного ноутбук і карту пам'яті, на яких виявили фотографії російського посольства. Вигляд цих фотографій, стверджує звинувачення, свідчить про те, що вони були зроблені потай.

Співробітники антитерористичного відділу, які спеціалізуються на кіберзлочинності, проаналізували активність підозрюваного в інтернеті і з'ясували, що він проявляв пильний інтерес до вибухівки та виготовленню детонаторів.

Були виявлені і відеоматеріали, які свідчили, поряд з фотографіями, що у березні 2014 року пан Безкоровайний тричі вирушав з Лутона на розві́дування до російського посольства, що перебуває у центрі Лондона, поряд з Гайд-парком.

У поле зору відеокамер спостереження потрапила машина Вадима Безкоровайного. Окрім того, картину його пересувань відновили за сигналами його мобільного телефону.

Як вважає звинувачення, пан Безкоровайний радикалізувався у період свого перебування в Україні, коли у країні загострилася політична ситуація.

Як заявив прокурор Селлерс, заява обвинуваченого однозначно свідчить про політичну мотивацію його дій.

"Україна відчула смак свободи, ми скинули Януковича .. те, що відбувається зараз в Україні і в Криму, було давно заплановано Януковичем і його людьми, які досі при владі в Україні і у Кремлі, - йдеться в записці. - ...Військові дії будуть перекинуті на територію Росії. Військові дії у Криму не залишаться безкарними".

Пошуком інформації про вибухівку в інтернеті Вадим Безкоровайний почав активно займатися з січня 2014 року, коли на Майдані загострилася ситуація, і з'явилися перші жертви.

У якості свідчення радикалізації обвинуваченого прокурор навів історію відвідин українцем у березні 2014 року його колишньої партнерки Глоговської, де він зустрівся зі своєю 9-річною дочкою.

Як розповіли свідки, Вадим Безкоровайний запропонував купити дочці рушницю або базуку і питав її, чи не хоче вона піти разом з ним стріляти. Почувши це, мати дівчинки попросила його піти, що чоловік і зробив.

Через три дні Вадима Безкоровайного заарештували. Суд над ним, як очікують, триватиме два-три тижні.

BBC

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ