Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Українцям радять відмовитися від споживання дикорослих грибів

Протягом багатьох років не було зафіксовано жодного випадку отруєння грибами, придбаними на ринку чи в магазині. Про це під час прес-конференції повідомив Борис Шейман, головний спеціаліст МОЗ України зі спеціальності "токсикологія".

"Раджу споживати гриби, куплені в магазинах чи на ринках, я маю на увазі не стихійні ринки і не торговців, які продають гриби вздовж доріг, а ті ринки, на яких є контроль за продукцією", - сказав Б.Шейман, повідомляє УНН.

За його словами, "тихе полювання" – частина традицій, ментальності українців, але навіть ті, хто з покоління в покоління збирає гриби, можуть помилитися. Б.Шейман зазначив, що від отруєння грибами помирали навіть родини лісників, які, як ніхто інший, мали б розбиратися в грибах.

"Іноді буває, що умовно їстівний гриб, наприклад, білий стає отруйним через те, що довкола нього ростуть отруйні гриби і вітер розносить їх спори", - пояснив експерт.

Б.Шейман наголосив, що не радив би покладатися на свої знання і вживати в їжу дикорослі гриби, зібрані власноруч. Він назвав кілька основних причин: схожість між собою деяких отруйних та їстівних грибів, перенесення спор з отруйних грибів на їстівні, насичення їстівних грибів небезпечними речовинами з повітря, води та ґрунту.

Нагадаємо, Міністерство охорони здоров'я України звернулося до населення з проханням бути особливо обережними під час збирання, приготування та вживання грибів у зв'язку з почастішанням випадків отруєння.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ