Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Українцям загрожує біометричне пограбування - на 60 млрд грн

Фракція «Реформи заради майбутнього» закликає депутатів зняти з розгляду законопроект про біометричні документи. Про це повідомила прес-служба фракції.

Відповідна заява була озвучена з трибуни ВР: "Сьогодні знову на порядку денному в парламенті виникло питання запровадження біометричних паспортів.

Свого часу Фракція «Реформи заради майбутнього», українська Церква та велика кількість громадських організацій звернулася до Президента із проханням накласти вето на документ.

І Президент наклав вето на цей, з дозволу сказати, закон. У вето Президента України чорним по білому написано, що цей законопроект несе ризики порушень конституційних прав громадян; загальновизнаних прав особи; засадничих підвалин існування демократичної правової держави, якою є Україна;не забезпечує безпеку громадян; призведе до невиправданого суттєвого збільшення бюджетних витрат, негативно позначиться на бюджеті кожної сім'ї;

Там також чітко вказано, що низка пропонованих Законом новацій не відповідає нагальним потребам сьогодення, є необґрунтованою та неприйнятною.

Тому виникає питання: хто і чому так наполегливо проштовхує цей законопроект в парламенті? Чому,не зважаючи на вето президента, на йогорозгромну критику з боку Міністерства юстиції, експертів, фахівців,ми сьогодні змушені повертатися до цього законопроекту?

Відповідь простай банальна- 60 мільярдів гривень. І ці кошти не підуть до Держскарбниці, а опиняться в кишенях ділків, що хочуть заробити на простих українських громадянах.

Так, 60 мільярдів гривень будуть змушені витратити громадяни України у разі ухвалення закону. Орієнтовна вартість мінімальноїкількості документів,необхідних для кожного громадянина України, у випадку ухвалення Закону, становитиме 1600 грн.

При тому, що наприклад, у Польщі, Словаччини, ціна коливається від 25 євро. Тобто, 250 грн. Подібні документи вкраїнахз високим рівнем доходівкоштують теж на порядок нижче. У Франції - 90 євро, в Німеччині – 59 євро, у Великобританії – 88 євро.

По-друге, витрати на виготовлення документів та на технічне переоснащенняз Державного бюджету становитимуть 24 млрд. грн. І більша частинацих коштів- і державних, і з кишень українських громадян – буде освоєна всім відомою комерційною структурою.

Це є банальна корупція на державному рівні.

Крім корупції є ще морально-етичний аспект ухвалення цього закону.

У разі введення в дію цього документу,керівники комерційної структури отримають в своє розпорядженняінформацію абсолютно про всіх громадян України, які оформлятимутьдокументи: це і особливі прикмети людини, і інформація про соціальний статус, і маршрути її пересування, і доходи та витрати кожного.

У законопроекті також вказано, що обсяг біометричних даних буде встановлюватися Кабінетом Міністрів України.При цьому, не зазначено, які саме біометричні дані будуть заноситися в паспорти та інші посвідчення особи українців. Відбитки пальців? Сітківка ока? Аналіз крові? Відповіді на ці питання нема. Не кажучи вже про те, що збірбіометричних даних- відповідно з прийнятимзаконом-буде здійснюватися приватноюкомпанією. Тобто, дані про мільйони наших громадянопиняться в розпорядженніприватних осіб.І ніхто не дасть гарантії, що цієюінформацією завтра не будуть торгувати на столичному ринку «Петрівка».

Тому фракція «Реформи заради майбутнього» закликає голову Верховної Ради, депутатів, як від провладної коаліції так і від опозиції, зняти з розгляду цей антиконституційний та корупційний проект закону. Закону, єдина мета якого - залізти в кишені українських громадян!".

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ