Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Україну обміняли на Іран, - Авраам Шмулевич

"За придушення революції в Україні Путін був готовий заплатити будь-яку ціну, і Обама йому її запропонував", - Авраам Шмулевич, рабин, президент Інституту східного партнерства (Єрусалим) і стратегічний радник "Черкеського конгресу".

Протягом 13 років велися переговори щодо іранської ядерної програми. І хоча Іран ніколи не заявляв безпосередньо про бажання мати ядерну бомбу, він почав програму ядерної енергетики, а кількість плутонію, центрифуг і устаткування, які були виготовлені, у багато разів перевершує потреби мирного атому. Це явно військова програма. І головне - Іран паралельно створив балістичні ракети, які можуть досягти будь-якої столиці Європи, будь то Київ, Лондон, Берлін чи Москва.

Але проблема в тому, що Іран - це вкрай агресивна держава, у якого в конституції написано, що вони повинні поширити іслам по всьому світу.

Іран підтримує різні терористичні організації - терор проти Ізраїлю, терор проти Заходу.

Це держава, яка існує в ідеології апокаліпсису, тобто вірить в кінець світу і фінальну битву між силами добра і зла. Таке твердження є в багатьох релігіях, але на відміну від, наприклад, православ'я або католицизму, для іранців це цілком реальна річ: іслам буде вести війну з усім світом, і чим раніше ця війна відбудеться, тим раніше настане кінець світу, а за ним вічний рай. 

Якщо такий агресивний режим отримає ядерну зброю, виникне вкрай небезпечна ситуація. Наприклад, Іран неодноразово заявляв, наприклад, що хоче фізично знищити Ізраїль. І ніхто насправді не може поручитися за те, що їм стукне в голову, коли у них буде реальна можливість знищити світ. Це дійсно релігійні фанатики.

Але Обама підписав угоду, яка, на думку багатьох експертів, не те, що не стримує ядерних апетитів Ірану, навпаки, відкриває йому масу можливостей для виробництва смертельної зброї. 

Через кілька років повинні бути зняті ембарго на постачання озброєння Ірану, але як він скористається цими поступками, невідомо. У той же час Іран вже зараз отримує від 100 до 150 млрд доларів, які були заморожені після ісламської революції. Це колосальні гроші. До чого це призведе?

Зараз в Іраку йде шиїтсько-сунннітска війна. Нагадаю, Іран - це шиїти, а більша частина мусульман світу - це суніти, і між ними існує смертельна ворожнеча. До того, як на сцену вийшло ІГ, це була ірано-саудівська війна. Тепер Іран, завдяки отриманим грошам, розширить можливості своїх військових для участі в цій війні. Військові дії в Іраку тільки посиляться. Це призведе до того, що велика частина країн регіону, а саме Туреччина і Саудівська Аравія, у яких з Іраном дуже натягнуті стосунки, також почнуть програми по ядерному озброєнню. Що потягне за собою гонку озброєнь на всьому Близькому Сході і сплеск тероризму.

Для чого ця програма потрібна Обамі?

Обамі напередодні виборів необхідна якась зовнішньополітична перемога. Раніше він заявляв, що головними викликами є лихоманка Ебола, агресія Росії проти України і ІГ.

Ебола - це природне явище перемогти неможливо, для цього як мінімум потрібно змінити санітарні звички всього африканського населення, навчити їх хоча б мити руки перед їжею.

Йти на конфронтацію з Росією через Україну Обама явно не хоче.

Залишилося ІГ. Але Обама не хоче вводити сухопутні війська, бо це суперечить логіці його передвиборним заявам, коли він обіцяв вивести американські війська з Іраку. Мабуть, розібратися з ІГ Обама вирішив руками Ірану. Те, що це порушить баланс сил на всьому Близькому Сході, його мало турбує. 

Для того, щоб угода з Іраном відбулася, Обамі була необхідна підтримка РФ бо контрольний пакет акцій тиску на Іран знаходиться у неї в руках. Росія залишалася єдиним їхнім союзником і головним торговим партнером.

На перший погляд здається, що для Росії це вкрай невигідна угода, тому що призведе до зниження ціни на нафту. Виникає питання - чому вона пішла на це. Відповідь ви отримали вчора, коли Порошенко вніс до ВР законопроект про зміни до конституції, які практично закріплюють російську окупацію Донбасу і сьогодні, коли ВР за це проголосувала.

Ці зміни, які ставлять хрест на українській революції.

Путінський проект "Новоросія" провалився, але найголовніша мета Путіна - нейтралізація Майдану. Якщо Україна почне проводити реформи, якщо виявиться першою пострадянською країною, яка змогла побудувати нормальне суспільство, якщо російські громадяни побачать, що можна жити по-людськи, - це буде смертельний вирок всьому путінському режиму.

Тому придушення української революції для Путіна - питання життя і смерті. В крайньому випадку, він згоден на повернення України до того стану, в якому вона перебувала до революції, "кучмівської" корупційної моделі суспільства, яке не може бути прикладом російського. Прав і свобод в Україні повинно бути менше, економічне становище гірше, рівень життя нижчий. Така України його влаштовує.

Включення до складу України Донбасу з його бойовиками і правом вето на зміну зовнішньополітичного і внутрішньополітичним курсу України, - прямий шлях до досягнення цих путінських цілей.

За це він, мабуть, готовий був заплатити будь-яку ціну і Обама йому її запропонував - згода на зниження ціни на нафту і укладення угоди з Іраном.

ТСН.Аналітика

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ