Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

«Укргазвидобування» готують до приватизації – експерт

Дочірня компанія «Нафтогазу» - «Укргазвидобування» оголосила про залучення найбільшої за останні роки кредитної лінії в розмірі 800 млн. грн. у банку «Надра». При річній виручці від продажу газу в 5 млрд. грн. «Укргазвидобуванню» буде непросто повернути позикові кошти банку, в якому ще півроку тому працювала тимчасова адміністрація. Відсутність заяв про призначення позикових коштів дозволяє припустити, що даний кредит стане першим етапом підготовки належного державі «Укргазвидобування» до приватизації. Коментує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

«Хоча «Укргазвидобування» і виявляла активність на ринку позикового капіталу протягом останнього року, розміри залучених компанією кредитних ліній були набагато скромніші, ніж угода з банком «Надра». Так, навесні 2011 року «Дочірній банк Ощадбанку Росії» переміг у тендері на надання «Укргазвидобуванню» кредитної лінії на 100 млн. грн строком на 12 місяців. Ставка по кредиту склала 16% річних. Ще $ 50 млн. надав держкомпанії Промінвестбанк під 10% річних.

Банк «Надра» раніше не кредитував підприємства, що входять в структуру «Нафтогазу». Протягом останніх трьох років дана фінансова організація відчуває значні труднощі при виконанні зобов'язань перед вкладниками і до цих пір не в повній мірі відновила свою фінансову стабільність. Стрімке входження банку «Надра» у вузький круг фінорганізацій, допущених до кредитування «Нафтогазу», стало можливе після завершення операції з його придбання швейцарським офшором Centragas Holding, що належить Дмитру Фірташу.

«Укргазвидобування», також як і банк «Надра», не може похвалитися стійким фінансовим становищем. Керівництво компанії постійно заявляє про хронічну нестачу коштів і надлишкове податкове навантаження. Реалізовуючи газ власного видобутку «Нафтогазу» за ціною 350 грн. за тисячу кубометрів без ПДВ, компанія постійно просить в уряду підняти ціну щонайменше вдвічі - до 700 грн. Таким чином, від основного виду діяльності - продажу природного газу, – компанія щорічно отримує всього близько 5,2 млрд. грн. Для погашення кредитної лінії одного лише банку «Надра» «Укргазвидобуванню» необхідно буде виплатити протягом року майже 1 млрд. грн., Тобто 20% виручки. Враховуючи відверто популістську риторику кабінету Азарова, до парламентських виборів ціна газу підвищуватися не буде, а значить «Укргазвидобуванню» не варто розраховувати на додаткові доходи від його реалізації.

Беручи до уваги заявлену урядом і Міненерго лінію на поділ «Нафтогазу», можна припустити, що «непідйомний» кредит банку «Надра» стане першим кроком у підготовці «Укргазвидобування» до приватизації. Газовидобувне підприємство, яке контролюється менеджментом Дмитра Фірташа, буде і далі нарощувати кредиторську заборгованість перед банком Фірташа. Згодом, коли держава прийме рішення про приватизацію «Укргазвидобування», кредитори серйозно вплинуть на процес визначення майбутнього господаря держпідприємства.

До переходу «Укргазвидобування» в приватні руки менеджмент держкомпанії в змозі реалізувати ряд непрофільних проектів ціною в мільярди гривень. Йдеться, зокрема, про операції з придбання мережі АЗС за 1 млрд. грн, яке зірвалася через жорстку позиції Мінекономіки. Влітку 2011 року експерти галузі неодноразово заявляли про завищену ціну на автозаправні станції, які збиралася купувати «Укргазвидобування», а також про те, що мала кількість і географія розміщення АЗС не дозволять компанії впливати на ринок для досягнення заявленої мети - стабілізації цін на нафтопродукти.

Поки чиновники Мінторгівлі гальмують сумнівні мільярдні угоди менеджменту «Укргазвидобування», у компанії скуповуються «по дрібному». Так, в серпні 2011 року фінансові труднощі не завадили «Укргазвидобуванню» закупитися телевізорами для оздоровчого комплексу «Червона Рута» на суму 0,5 млн. грн. Найдорожчим із придбаних став 3D телевізор вартістю близько 33 тис. грн. «Червона Рута» знаходиться в с. Рудики Обухівського району; комплекс практично недоступний для рядових співробітників «Укргазвидобування». Фактично, на його території в окремих котеджах проживають окремі керівники «Нафтогазу» і «Укргазвидобування».

Платоспроможність «Укргазвидобування» за кредитною лінією банку «Надра» повинна викликати особливий інтерес вкладників «Надр», багато з яких продовжують судитися з банком за невиконання умов договорів. Сумнівно, щоб купівля АЗС втридорога і 3D телевізорів за неповернені банком депозити входила в плани вкладників «Надр».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ