Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Cуспільство

"Укроборонпром" у 2017 році: випробування нової зброї для армії України

На заводах "Укроборонпрому" у 2017 році було розпочато та успішно завершено створення та випробування нової військової техніки та зброї, в першу чергу, призначеної для посилення українського війська вже у найближчий перспективі. Про це повідомили в прес-службі Укроборонпрому.

Тільки за цей рік світ побачили БТР-4МВ1, ударний безпілотник "Горлиця", 3D оглядовий локатор 80К6Т, Т-72АМТ та багато інших сучасних зразків озброєння.

А вже наприкінці року було завершено серію випробувань високоточної ракетної зброї, яка була створена у рамках стратегічного проекту "Ракетний щит" – "Вільхи".

Прес-служба "Укроборонпрому" підготувала спеціальний матеріал, зібравши деякі з новинок озброєння створених підприємствами Концерну, які були публічно продемонстровані у 2017 році.

ДП "Харківське конструкторське бюро з машинобудування ім. Морозова", що входить до складу ДК "Укроборонпром", за 2017 рік завершило розробку, продемонструвало та успішно завершило випробування БТР-4МВ1. Вперше показана на виставці "Зброя та Безпека 2017" бойова машина вже завершила повний цикл заводських випробувань.

БТР-4МВ1 побудований із широким застосуванням досвіду використання БТР-4 у зоні АТО, стандартів НАТО та технологічним рішенням у відповідності до останніх тенденцій бронетехніки Альянсу. Завдяки цьому вдалось досягти принципово нових бойових можливостей нової бойової машини.

За час випробувань фахівці підприємства на новій бойовій машині здолали сотні кілометрів по бездоріжжю та дорогам, успішно провели тести з форсування водних перешкоди уплав та вбрід. Окрім того, була успішно проведена ціла серія вогньових випробувань із знищення умовних цілей зі штатного озброєння за різних погодних умов.  

У 2017 році здійснив перший політ прототип нового тактичного безпілотного літального апарату "Горлиця", розроблений ДП "Антонов", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

"Горлиця" – перша вітчизняна платформа, яка за своєю вантажопідйомністю здатна нести ударне навантаження. Наразі подібні апарати виробляють лічені країни у світі, в першу чергу, США, Ізраїль, Італія, Франція, КНР, Туреччина. При цьому розробка аналогічних комплексів, зазвичай, потребувала багатомільйонних вкладень та біля п‘яти років. В цей же час, розробка "Горлиці" здійснюється коштом ДП "Антонов".

Безпілотник розроблено для допомоги Сухопутним силам ЗСУ у веденні розвідки вдень та вночі за будь-яких погодних умов та передачі отриманої інформації на командний пункт. У порівнянні з іншими БпЛА він може вести повітряну розвідку більш тривалий час – не менше 7 годин та розвиває швидкість до 230 км на годину. Тактичний радіус дії становить 120 км, практична дальність польоту – 1 050 км.

"Горлиця" здатна вести оптико-електронну повітряну розвідку видимого та інфрачервоного діапазону. Вона автоматично розпізнає, захоплює та супроводжує рухомі цілі та наводить керовані високоточні боєприпаси. За допомоги БпЛА можна організувати оперативний зв’язок та підтримувати бойові підрозділи, що виконують завдання в тактичній глибині противника.

Протягом всього 2017 року українські військові проводили планові випробувальні запуски українських ракет за проектом "Вільха", що були вироблені підприємствами Державного Концерну "Укроборонпром" у кооперації з Державним космічним агентством України у рамках стратегічного проекту "Ракетний щит".

Під час цілої серії випробувань було здійснено перевірки систем керування ракетами та точності ураження цілей на всіх дистанціях та за різних погодних умов. А фінальну точку в них поставили стрільби 22 грудня цього року, під час яких всі ракети потрапили прямо в точку прицілювання.

Вітаю усіх українців з успішним випробуванням українського ракетного комплексу "Вільха". Щойно отримав доповідь, що всі чотири ракети влучили в ціль!", – заявив Президент України Петро Порошенко.

"Сьогодні ми зробили ще один потужний крок до зміцнення оборони і безпеки України", – повідомив Олександр Турчинов, додавши, що під час цих випробувань була перевірена якість нових ракетних корпусів з надміцних сплавів, виготовлених на новому унікальному технологічному обладнанні ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

Окрім того, ДАХК "Артем", що входить до складу ДК "Укроборонпром", розробив та виготовив нове ракетне озброєння для Повітряних сил Збройних сил України. Нові ракети РС-80 калібром 80-мм призначені для ураження наземних цілей та спроектовані для озброєння ударних вертольотів та літаків, а також наземних платформ.

У свою чергу ДП "Житомирський бронетанковий завод", що входить до складу ДК "Укроборонпром", завершив повний цикл заводських випробувань БМП-1УМД.

Бойова машина, яка є глибокою модернізацією БМП-1, оснащена сучасним бойовим модулем, цифровою системою управління вогнем, німецьким двигуном Deutz та іншим передовим обладнанням. Завдяки роботі фахівців підприємства БМП-1УМД успішно завершила всі ходові, вогневі та інші експлуатаційні випробування, підтвердивши свої високі характеристики, які значно розширили бойові можливості БМП. 

Готується до випробувань 3D оглядовий локатор 80К6Т, в основу конструкції якого покладені твердотільні модулі. Роботи по цьому проекту у стислі терміни були виконані КП "Науковий виробничий комплекс "Іскра", що входить до складу ДК "Укроборонпром".

Цей радар призначений для видачі цілевказівок засобам ППО та може працювати з всіма зенітно-ракетними комплексами, які стоять на озброєнні Збройних Сил України. Окрім того, потужні можливості радару дозволяють його використовувати, як інформаційну ланку у підрозділах Повітряних сил України.

Головною особливістю 80К6Т стала цифрова фазована активна решітка. Ця технологія дозволяє виявляти та супроводжувати цілі з надвисокою точністю.

Також на стадії підготовки до випробувань знаходиться глибока модернізація танку Т-72А – Т-72АМТ, яка була здійснена ДП "Київський бронетанковий завод", що входить до ДК "Укроборонпром", за власні обігові кошти.

При його розробці максимальну увагу було приділено досвіду, який українські війська отримали у зоні АТО. Т-72АМТ отримав принципово новий захист завдяки використанню динамічного захисту нового покоління – "Ніж", який вже використовується на танках "Булат" та "Оплот".

У ході модернізації танк оснастили приладами нічного бачення з сучасними електронно-оптичними перетворювачами третього покоління. Такі прилади встановлені для всіх членів екіпажу. До того ж, оператор-навідник отримав нічний приціл з можливістю ведення вогню керованою ракетою "Комбат".

Ця ракета від ДП "Державне Київське конструкторське бюро "Луч", що входить до складу "Укроборонпрому", має напівавтоматичне наведення по лазерному променю та здатна на відстані у 5 км пробити не менше 750 мм броні, при цьому, завдяки тандемній головній частині повністю ігнорується динамічний захист. Потужності "Комбату" достатньо для знищення навіть найзахищених танків противника.

Окрім підвищеного захисту та нового озброєння, танк оснащений сучасними зашифрованими радіостанціями, які дозволяють напряму підтримувати зв‘язок з піхотними підрозділами.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ