Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Укрзалізниця пропонує збудувати 4 шляхопроводів замість залізничних переїздів

Укрзалізниця подала Міністерству інфраструктури пропозиції включити до «Державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року» будівництво чотирьох шляхопроводів замість залізничних переїздів. Про це повідомив в.о. голови правління товариства Євген Кравцов, передає прес-служба ПАТ "Укрзалізниці".

Як зазначив керівник Укрзалізниці, на ці цілі Укрзалізниця пропонує виділити 710 млн грн коштів державного дорожнього фонду України. Оскільки 5 відсотків сформованих коштів державного дорожнього фонду України спрямовуються на фінансове забезпечення заходів із забезпечення безпеки дорожнього руху відповідно до державних програм, то Укрзалізниця і запропонувала включити будівництво шляхопроводів на напрямках із найбільш інтенсивним автомобільно-залізничним рухом до державної програми.

«Будівництво шляхопроводів на місці існуючих залізничних переїздів – це найбільш дієвий захід безпеки, оскільки забезпечує рух на різних рівнях, завдяки цьому автошляхи та залізничні колії не перетинаються, що мінімізує ризик аварійності. Як джерело фінансування будівництва шляхопроводів ми розглядаємо можливість виділення коштів з державного дорожнього фонду України. Найчастіше саме водії автотранспорту провокують ДТП на залізничних переїздах, до того ж будівництво таких мостів над залізничними коліями допомагає розвантажити міські дороги», - розповів Євген Кравцов.

З початку 2017 року на залізничних переїздах та коліях вже сталося 60 випадків ДТП. Сьогодні, 14 вересня, водій КАМАЗу виїхав на залізничний переїзд на Харківщині, незважаючи на заборонні сигнали звукової та світлофорної сигналізації. Водій автотранспорту спровокував зіткнення з приміським поїздом сполученням Куп’янськ – Вовчанськ. Внаслідок ДТП пошкоджено автомобіль, кабіну локомотива, частково тепловоз зійшов із рейок. За медичною допомогою звернулися працівник залізниці, пасажир поїзда та  водій КАМАЗу. Випадок розслідують правоохоронці.

Через соціальну значущість проблеми, збільшення кількості випадків ДТП на залізничних переїздах ПАТ «Укрзалізниця» здійснює заходи із запобігання аварійності на залізничних переїздах. Будівництво шляхопроводів потребує значних коштів, орієнтовно понад 200 млн грн лише на проектування та зведення однієї такої  інженерної споруди, тому додатковим джерелом фінансування могли б стати кошти з державного дорожнього фонду України.

Нагадаємо, що на місці залізничного переїзду на перегоні Марганець-Нікополь, де у 2010 році сталася масштабна ДТП за участю водія автобуса, залізничники побудували шляхопровід без залучення додаткових джерел фінансування.  

Наразі пропонується виділити державні кошти на будівництво шляхопроводу на 878 км ПК 8 дільниці Київ-Фастів, шляхопроводу ст. Нижньодніпровськ Вузол  напрямку П’ятихатки-Чаплине в Дніпрі, шляхопроводів на 30 км ПК 4 дільниці Козятин-Шепетівка та на перегоні Красне-Золочів. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ