Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

Унікальні стародруки з’їла міль?

Зникнення унікальних стородруків з Львівської галереї мистецтв відбувалось протягом багатьох років. Про це сьогодні, 6 липня, повідомив начальник Головного Управління Національної поліції у Львівській області Валерій Середа.

Фото: Олена Ляхович

«Вся справа у тому, що історія тягнулась не один рік. Не було такого, що хтось зайшов, склав до торби і пішов. Стародруки зникали протягом багатьох років. До того ж, там не проводились ані оцінки, ані інвентаризації. Тепер важко встановити їх реальну вартість. Це створює певні складності для слідства, адже воно не в змозі оцінити збитки в повному обсязі. Тому сьогодні триває експертиза, результати якої стануть поштовхом до подальших дій», - повідомив Валерій Середа.

Також він додав, що під час слідства опитали працівників: «Ми запитуємо у них: ви заявляєте, що вони зникли, тоді скажіть, де вони були, звідки зникли, коли востаннє їх переписували? У відповідь ми чуємо: «Ой, не знаємо». Як то кажуть – міль з’їла».

Фото: Олена Ляхович

Очільник Нацполіції Львівщини зауважив, що експертиза триватиме дуже довго. «Якщо зазвичай товарознавча експертиза проводиться протягом півроку-рік, то мистецтвознавча та й ще у такому обсязі є досить специфічною», - додав Валерій Середа.

Як повідомляло Гал-інфо, на початку року у Львівській галереї мистецтв заявили про зникнення 95 унікальних стародруків і двох манускриптів. Їхню вартість на чорному ринку оцінюють у 10-ки мільйонів доларів. Серед зниклих стародруків – «Требник» ХVІ ст. та «Анфологіон» 1628 року.

Вже у травні, в коментарі Гал-інфо, Тарас Возняк зазначав, що загалом відсутні близько 500 об’єктів.

Також виявили зникнення одного з видань «Апостола» Івана Федорова.

Нагадаємо також, що звірку фондів розпочав новий генеральний директор Галереї мистецтв Тарас Возняк. До нього Галерею очолювала Лариса Разінкова-Возницька.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ