Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УПЦ КП може відмовитися від об'єднання з УПЦ МП

Незважаючи на те, що в складі Київського і Московського патріархатів Української православної церкви (УПЦ) створені комісії з ведення переговорів про їх об'єднання, УПЦ КП готова відмовитися від ведення цих переговорів, якщо мова піде про підпорядкування Київського патріархату Московському. Про це 31 березня на прес- конференції заявив глава УПЦ КП патріарх Філарет.

"Комісії створені з боку Київського і Московського патріархатів, але до роботи ще не приступили. Ми сподіваємося, що почнемо ці переговори, але ми висуваємо три питання, перш ніж сісти за стіл переговорів", - заявив Філарет. передає НБН.

"Перше питання: чи підтримує Московський патріархат соборність України і недоторканність її кордонів? Друге: чи підтримує ця церква євроінтеграцію... Адже в дійсності (ці питання - ред.) мають пряме відношення до церкви. Якщо не буде незалежної української держави, тобто не буде ніякої української церкви, тобто незалежною автокефальної", - зазначив глава УПЦ КП.

За його словами, українській православній церкві важливо входження в Європейський Союз, тому що це гарантія збереження української держави. "А якщо буде українська держава, то виникає третє питання: ви "за" помісну українську церкву? Помісна - значить незалежна автокефальна, яка не підкоряється Московському патріархату. Якщо ви "за" таку церкву, тоді є про що говорити. А якщо ви хочете об'єднатися і привести нас під підпорядкування Московського патріархату, то ми такі переговори вести не будемо", - підкреслив Філарет.

Нагадаємо, наприкінці липня 2013 року глава патріарх Філарет заявляв, що Київський та Московський патріархати УПЦ можуть об'єднати в одну помісну православну церкву.

ЛІГАБізнесІнформ

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ