Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Урочистості з нагоди Дня медика коштували державі майже 1 млн грн

Цьогорічне святкування професійного свята людей у «білих халатах» минуло так, ніби держава вже подолала наслідки економічної кризи. Керівництво Міністерства охорони здоров’я на чолі із Зіновієм Митником задля урочистостей орендувало Національний палац мистецтв «Україна», а не дешевше приміщення Національної опери, як минулого року. Про це пише "Україна молода".

"Фасад «України» прикрашав вітальний банер та емблеми МОЗ у розмаїтті різнокольорових повітряних кульок. Проте оздоблення «обличчя» НПМ — «квіточки» порівняно з витратами на святкування для обраних за рахунок держбюджету.

Відомо, що оренда «України» є вельми дорогою. «УМ» зателефонувала в економічний відділ Палацу «Україна» і, назвавшись представником держустанови, поцікавилась скільки коштуватиме культурний захід на кшталт того, який був проведений із нагоди Дня медичного працівника. Мовляв, теж хочемо посвяткувати, прицінюємось. З’ясувалося, що лише сама оренда приміщення, яка передбачає урочисту частину, нагородження і виступ естрадних виконавців (без попередніх репетицій співаків на сцені НПМ. — Авт.) вартує 170 тисяч гривень. «Ще 60 тисяч гривень обійшовся ресторан і приготування страв для фуршету, який МОЗ влаштувала на 100 осіб після завершення урочистої частини», — повідомили у НПМ.

Окрім того, на 15 тисяч гривень надали додаткові послуги, як–то, забезпечення звукової апаратури тощо. Виступи присутніх на заході — міністра Митника і Прем’єр–міністра Азарова відеорежисери виводили на величезні плазмові екрани. «УМ» дізналася, що «Україна» має власні екрани, утім МОЗ відмовилося від них: мовляв, замалі розміри. Відтак відомство не поскупилося на оренду двох плазмових екранів, монтуванням і обслуговуванням яких займалися фахівці столичної фірми «Екта», яка і надала монітори розмірами 7:2 на 5:2 метри в оренду. Хоча на офіційному сайті «Екти» в оренду пропонуються три розміри, найбільший з яких становить 6:0 на 4:0 метра за 4,5 тисячі доларів за добу без ПДВ, у МОЗ узяли більші і дорожчі. «Оренда одного монітора обійшлася з урахуванням ПДВ трохи більше 9 тисяч доларів», — зазначили «УМ» в «Екті». Отже, лише вартість оренди екранів разом із приміщенням і фуршетом сягнула майже 50 тисяч доларів США (тобто майже 400 тис. грн.)

Не обійшлося на святі і без концерту. Та якщо припустити, що Ансамбль пісні і танцю Збройних сил України виступав за якоюсь окремою домовленістю Міноборони і МОЗ, то ведучій вечора Ользі Сумській організатори виклали кругленьку суму. Гонорар Віктора Павліка, який теж розважав медиків, коливається від 3 до 5 тисяч євро. А Наталії Валевської, за інформацією «Фокуса», — від 2,5 тисяч доларів. Окрім них, в «Україні» цього разу виступали Катя Бужинська, Іво Бобул, Міла Огнєвич та Сергій Юрченко, Микола Мозговий, тріо «Біла ворона», артисти Національної опери ім. Т. Г. Шевченка й Національний заслужений академічний український хор імені Григорія Верьовки. Навіть якщо взяти за основу мінімальну цифру в 2,5 тисячі доларів гонорару кожному, сума виходить чимала. Плюс додаємо високоякісну поліграфію, з якої до запрошених із привітальним словом звертався очільник МОЗу Зіновій Митник.

Якщо ж до суми всіх перелічених витрат додати ще й витрати на відрядження до Києва запрошених на День медика керівників із регіонів, виходимо на кругленьку суму — майже в мільйон гривень. Між іншим, операція з трансплантації спинного мозку від несімейного донора коштує за кордоном 200 тисяч доларів. Такі операції можна було б проводити і в нас. Однак для цього потрібно принаймні облаштувати лабораторію, яка б добирала потенційних донорів. Вартість її становить якраз мільйон гривень. Утім у МОЗ, схоже, вирішили ці гроші просто прогуляти. І що там Президент Янукович казав про економію бюджетних коштів та нецільові витрати?", - umoloda.kiev.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ