Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

Урожай зерна стане другим рекордним

У 2017/18 маркетинговому році Україна збере другий рекордний врожай за всю історію – 62 млн тонн. Такий уточнений прогноз Міністерства аграрної політики та продовольства.

«Хоча нинішній врожай не дотягує до торішнього, він виявився кращим за попередні очікування, – коментує Максим Мартинюк, перший заступник голови аграрного відомства. – Вирішальним для узагальненого прогнозу став урожай пшениці та кукурудзи, які формують 80% валового збору».

Нині кукурудза зібрана з 55% площ, намолочено 11,7 млн тонн. Середня врожайність складає 47,4 ц/га, тоді як у 2016-му збирали 58,3 ц/га.

Основний фактор, що вплинув на зниження врожайності, – низький рівень опадів у період вегетації культури, пояснює Мартинюк. Найбільше недоотримали вологи поля в Дніпропетровській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

Падіння врожайності та високий попит зумовлюють підвищення цін на кукурудзу. За даними Аграрного союзу України, за минулий тиждень тонна зерна подорожчала на 50 грн, до 4 250 – 4850 грн залежно від умов поставки.

«На наступному тижні очікується збереження існуючого тренду», — прогнозують в АСУ.

В цілому зернових та зернобобових на даний час зібрано 49,8 млн тонн. Необмолоченими лишаються 20% посівних площ.

landlord.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ