Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

Уряд має забезпечити українців “доступними ліками”, а не саботувати програму, – Мазурчак

“Наш край” вимагає перезапустити державну програму “Доступні ліки” та забезпечити українців необхідними медикаментами. Про це заявив співголова партії Олександр Мазурчак, направивши відповідне звернення до Кабміну.

За словами Олександра Мазурчака, уряд продовжує роздавати обіцянки у той час, як за 4 місяці державна програма із забезпечення людей дешевими та безкоштовними ліками так і не запрацювала у повному обсязі.

“Партія “Наш край” постійно отримує на гарячу лінію тривожні сигнали з Вінницької, Волинської, Донецької, Івано-Франківської та інших областей: люди повідомляють про нестачу ліків, особливо дешевих, які передбачені програмою. Натомість влада продовжує роздавати обіцянки. Ми вимагаємо запустити нарешті у повному обсязі урядову програму “Доступні ліки”, яка стартувала майже чотири місяці тому. Переконані – за цей час, маючи бажання, можна вже було вирішити усі проблемні питання”, – заявив Олександр Мазурчак.

Як на Львівщині пробуксовує програма «Доступні ліки»

Співголова партії наголосив, що дистриб’ютори медичних препаратів не хочуть закуповувати дешеві ліки, а уряд натомість перекладає відповідальність на місцеву владу та держадміністрації.

“Селекторні наради та перекладання відповідальності на місцеву владу, до чого вдається уряд, – це не вирішення проблеми. У регіонах люди чекають на препарати, яких просто немає в аптеках, бо уряд не врахував підвищений попит та не має впливу на дистриб’юторів”, – переконаний Олександр Мазурчак.

Він додав, що урядовці обіцяють додаткове фінансування програми у розмірі 200 мільйонів гривень.

“Це свідчить про те, що розрахунок урядовців був неточним і програма потребує збільшення фінансування. Окрім того, уряд пропонує використовувати імпортну продукцію, замість того, щоб стимулювати вітчизняних виробників ліків”, – резюмував Олександр Мазурчак.

Як відомо, програма реймбурсації “Доступні ліки” стартувала 1 квітня цього року. Вона дозволяє українцям отримувати низку препаратів безкоштовно або з невеликою доплатою. Програма діє на ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми. Для того, щоб отримати препарати за цією програмою, хворий має звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі, та отримати обрані ліки.

Партія “Наш край” здійснює моніторинг роботи програми в усіх областях країни. Скарги на роботу програми надходять на гарячу лінію партії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ