Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Уряд Вірменії схвалив законопроект про визнання незалежності Нагірного Карабаху

Уряд Вірменії відправив до парламенту законопроект про визнання незалежності Нагірно-Карабахської республіки. Про це повідомляє News.am.

Ухвалення законопроекту про визнання незалежності НКР пов’язано з результатами обговорень між Вірменією і Нагірним Карабахом. Відповідний висновок МЗС Вірменії затверджено на засіданні уряду 5 травня по законопроекту "Про визнання Республіки Арцах".

В обґрунтуванні вказується, що Вірменія не визнала НКР, бо переговори в рамках Мінської групи ОБСЄ можуть встановити інший статус для Республіки Арцах (Карабах) в першу чергу за згодою останньої.

"Азербайджан заперечує будь-яке вирішення питання, яке не збігається з межами колишньої АзРСР, і за межами автономії Карабаху. Мадридські принципи від 2007 року і їх оновлений варіант від 2009 року суперечать Конституції НКР, а значить – є неприйнятними", - заявили в уряді.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що ситуація  в Нагірному Карабасі загострилася. Міністерство оборони Азербайджану підтвердило загибель 12 азербайджанських військових в Нагірному Карабасі.

За даними ООН, щонайменше 33 людини загинули і понад 200 отримали поранення в результаті військових зіткнень в Нагірному Карабаху у квітні.

Нагадаємо, конфлікт у Нагірному Карабасі почався ще в 1980-ті роки у зв'язку з масовим рухом на підтримку ідеї перепідпорядкування Карабаху Вірменії. Рух призвів до відтоку з регіону етнічних азербайджанців. Все це призвело до рішення радянської влади у січні 1989 року ввести в регіоні пряме управління з утворенням Комітету особливого управління Нагірно-Карабаської автономної області.

У відповідь 1 грудня 1989 року Верховна рада Вірменської РСР і Національна рада Нагірно-Карабаської автономної області ухвалили спільну постанову про включення Нагірного Карабаху до складу Вірменії.

Збройні сутички почалися в 1990 році, а наступного року за участю радянської армії була проведена операція "Кільце", наслідком якої стала повна депортація 24 вірменських сіл.

Повномасштабні бойові дії почалися вже після розвалу СРСР у 1992 році та тривали до травня 1994 року, коли за участю Росії було підписано мирну угоду.

Згідно з нею, відбулося "заморожування" конфлікту, при цьому невизнана Нагірно-Карабаська республіка контролює 13,4% території Азербайджану: крім самої колишньої Нагірно-Карабаської області, це кілька азербайджанських районів, прилеглих до Нагірного Карабаху – так званий "пояс безпеки".

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ