Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

УЦОЯО не переглядатиме відповіді ЗНО з англійської

Підстав для перегляду правильних відповідей до завдань тесту ЗНО з англійської мови немає. Про це йдеться у повідомленні Українського центру оцінювання якості освіти, що оприлюднено 13 червня.

Зокрема, в УЦОЯО повідомляють, що до Центру звертаються учасники зовнішнього незалежного оцінювання щодо коректності запропонованих варіантів відповідей до окремих завдань Task 5 частини «Використання мови» сертифікаційної роботи  з англійської мови.

«Повідомляємо, що правильні відповіді до завдань, оприлюднені на офіційному сайті Українського центру оцінювання якості освіти, затверджено на засіданні предметної фахової комісії з англійської мови, до складу якої входять учителі, науковці й викладачі вищих навчальних закладів», - зазначають в УЦОЯО.

У Центрі наголошують, що фахівці дійшли висновку про однозначність відповідей до усіх завдань Task 5 частини «Використання мови» тесту з англійської мови.

Так, варіант відповіді до завдання 23 after є єдиним можливим, оскільки саме комбінація цього прийменника та дієслова to name набуває значення «називати на чиюсь честь», що відповідає змісту речення – «невідомий рукопис було названо на честь букініста, який придбав його у 1912 році».

Варіант відповіді до завдання 24 completely (повністю) є єдиним правильним, оскільки мова, якою написаний рукопис, є абсолютно невідомою. Вона не може бути ані «особливо невідомою» (especially, particularly) ані «вочевидь невідомою» (obviously).

Варіант відповіді до завдання 25 match (збігатися), є єдиним коректним, оскільки дієслова remind і correspond потребують уживання після них прийменників (remind of, correspond to), а дієслово suit не підходить за змістом.

Варіант відповіді до завдання 26 remains (залишатися без змін) є єдиним правильним, оскільки, відповідно до контексту, автор рукопису дійсно зараз залишається таким же невідомим, як і понад століття тому, коли манускрипт став відомим. Варіант відповіді stays має значення «зупинятися десь, жити, перебувати десь» і тому не відповідає змісту речення.

Варіант відповіді до завдання 27 between (між двома предметами/людьми/датами ...) є єдиним можливим, оскільки, за результатами досліджень, сторінки рукопису були створені між 1404 та 1438 роками.

Варіант відповіді до завдання 28 meant (призначати(ся)) є єдино правильним, оскільки, на думку деяких дослідників, рукопис був призначений для використання в якості фармацевтичної енциклопедії. Варіант відповіді used не може бути використаний у реченні, оскільки мав би вживатися зі сполучником аs (was used as – використовувався в якості), а інші варіанти не підходять за змістом.

У реченні, якому присвячене завдання 29, ідеться про те, що рукопис міг бути посібником для алхіміка, і саме малюнки в рукописі наводять на цю думку. Уживання дієслова point потребує прийменника out, дієслово suppose передбачає наявність виконавця дії (живої істоти), наприклад, I suppose she is right. Якщо такий виконавець відсутній, це дієслово може використовуватися в пасивному стані, наприклад, The task is supposed to be difficult. Позаяк у цьому реченні виконавцем дії є неживий предмет, а саме the pictures, і пасивна конструкція не вживається, тому варіант відповіді hint є єдиним можливим. Варіант direct не підходить за змістом.

Варіант відповіді до завдання 30 combined є єдиним коректним, оскільки саме поєднання / комбінація малюнків і діаграм, що містяться в рукописі, привели деяких дослідників до думки, що рукопис має позаземне походження.

Варіант відповіді до завдання 31 led (привести, спрямувати) є єдиним можливим у цьому контексті, оскільки йдеться про підведення / спрямовування теоретиків до певних висновків. Інші варіанти не підходять за змістом.

Варіант відповіді до завдання 32 amount (кількість, обсяг) є єдиним правильним з лексичного та граматичного погляду. Варіант number (кількість) не вживається зі словами time та money, варіант sum (сума, кількість) не вживається зі словами time та detail. Варіант lot не має формиthe lot і тому не може бути правильною відповіддю.

«Таким чином, підстав для перегляду правильних відповідей до завдань Task 5 частини «Використання мови» сертифікаційної роботи з англійської мови немає», - йдеться у повідомленні Українського центру оцінювання якості освіти.

Також в УЦОЯО нагадали, що встановлення порога «склав / не склав» та визначення результатів тестування з іноземних мов відбудеться не пізніше 18 червня.

Як відомо, 8 червня в мережі опублікована електронна петиція з вимогою переглянути завдання з частини "Task 5" (№23-32) ЗНО з англійської мови 2016-го року, що підписана від імені учасників тестування. Станом на понеділок, петицію підписало понад 12 тисяч абітурієнтів.

osvita.ua

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ