Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Активісти і Мацех мають різні версії, чому у Львові спалах собачої чумки

Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
Фото - Сергій Бобра, Гал-Інфо
1/9
У Львові спалах інфекційної хвороби собачої чумки, а комунальне підприємство «Лев» не вживає належних заходів, щоб рятувати тварин, - вважають громадські активісти. Про це вони заявили сьогодні, 30 липня, під час прес-конференції. Директор КП «Лев» відкинув звинувачення Олег Мацех.

Власне, головною темою розмови стала фігура Олега Мацеха. Захисники тварин звинуватили його у недбалості та непрофесіоналізмі.

Також від них стало відомо, що заступник директора ЛКП «Лев» Орися Бобришова хоче залишити посаду на знак протесту проти дій Олега Мацеха.

За словами  Юрія Микитюка, голови ГО «Зоозахисний фронт»,  19 липня на території ЛКП «Лев» було зафіксовано спалах епідемії собачої  чумки. І що Олег Мацех як директор «Лев» начебто замість того, щоб оголосити карантин, навпаки,  випустив собак.

«Собача чумка – це страшна хвороба, яка передається повітряно-крапельним шляхом. Будь-яка безпритульна собака  може передати цю інфекцію іншій, навіть домашній. Це є дуже небезпечно», – додав Юрій Микитюк.

Волонтер Володимир Мішенчук зачепив тему стерилізації: «Під час попередньої прес-конференції  на запитання, скільки за місяць простерилізовано собак, Олег Мацех не зміг дати відповідь. Хоча це є основне завдання, яке б мав виконувати притулок. Нас не цікавить показуха закладу, нас цікавить результат. А це здорові тварини».

«Просто неприпустимо, коли клієнти, які хочуть забрати собаку, питаються, чи вона стерилізована, а на це отримують відповідь, що вона буде готова через два тижні. Важливим тут є бажання людей забрати тварину вже,  а не чекати два тижні.

Тварин стерилізують, коли вони досягають 7 місяців, а у притулку  зволікають із цим. А стерилізувати собаку нині коштує від 400-1000 грн, а це не кожен може собі дозволити», – додав  Володимир Мішенчук.

Слово взяла волонтер Соломія Кордоба: «Ця справа вже тягнеться дуже довго. Стан притулку на сьогодні – це є сором для усіх. Міська рада демонстративно ігнорує цю проблему.

У такому притулку мають працювати такі люди, які насправді люблять тварин, а не хочуть просто нажитися на цьому. Була історія, коли я прийшла у ЛКП «Лев», а там собака, яка вже ледь дихає. На моє прохання, чи усипити її, чи вилікувати, працівники взяли палку і почали штурхати тварину, мовляв, вони самі її бояться…

Також у Львові є приватний притулок для тварин під сумнівною назвою «Милосердя». Керує цим закладом Наталя Кузнєцова. На територію закладу нікого не пускають. Там 300 собак, які в жахливому стані. Вже відкрита кримінальна справа…».

Додамо, що на прес-конференції був присутній сам Олег Мацех, який майже весь час мовчав. На запитання, чи  планує він  подавати позов до суду, аби спростувати звинувачення, відповідь була така: «Я не планую подавати до суду, але якщо ця справа дойде таки  до суду, то я її неодмінно її виграю, адже у активістів немає доказів», – Олег Мацех.

І ще кілька реплік від Олега Мацеха: «Щодо тієї ситуації про собаку, яку я не прийняв, тоді усі вольєри були на ремонті», «Історія про присипляння собак – це неправда. Нехай доведуть!».

Також працівники ЛКП «ЛЕВ» поширили таку довідку.

«Інформаційна довідка щодо випадку захворювання собак на форму чумки в ЛКП «Лев».

Історія питання:

19 липня 2015 року у чотирьомісячного цуцика було діагностовано чумку. 20 липня проведено повторні серологічні проби (лабораторний тест), діагноз підтвердився.

Того ж дня було закуплено 30 тестів для перевірки всіх тварин, які контактували або могли контактувати з хворою собакою. В результаті було виявлено ще одну позитивно реагуючу на тест тварину.

Захворіли тільки собаки, що мали знижений імунітет після інших хвороб (ентерит та демодекоз).

Хворі собаки були негайно ізольовані, за ними було прикріплено працівників, які не контактують з іншими собаками. Хворого цуцика з ЛКП «Лев» забрали на домашню перетримку. На підприємстві були проведені додаткові дезінфекційні заходи,

Всім тваринам, які показали негативний результат тесту, провели комплексне вакцинування, зокрема від чумки.

Друга хвора собака надалі ізольована, має окремі засоби догляду та обслуговується персоналом, що не контактує з іншими тваринами.

Зараження тварин ЛКП відбулося внаслідок занесення інфекції ззовні, що свідчить про наявність чуми собак у Львові без участі ЛКП.

Всі здорові собаки, що були нещодавно відловлені, які показали негативний результат тесту, які не контактували та не могли контактувати з хворими собаками, які не проявили жодних симптомів захворювання, були провакциновані комплексною вакциною та за одностайним рішенням ветеринарних лікарів ЛКП «Лев» були відпущені на місця відлову.

Наразі в ЛКП діє заборона на поступлення безпритульних собак на територію, окрім критичних випадків, а саме ізоляції тварин через покуси, тощо.

Всі клінічно здорові тварини, що знаходяться в ЛКП, на даний момент провакциновані, всі підозрілі - ізольовані та лікуються (тест серологічний в них негативний, але собаки мають певні симптоми хвороби).

Ситуація остаточно довела, що на території ЛКП «Лев» не можуть знаходитись щенята, які найбільш вразливі до інфекційних захворювань через низький імунітет. На жаль, це розуміють не всі волонтери, які всілякими способами намагаються доставити цуценят та щенят на територію ЛКП.

Ситуація з інфекційними захворюваннями не є нова для ЛКП «Лев». За свідченнями працівників-старожилів, їх спалахи на підприємстві влітку, особливо в спеку, були звичним явищем. Проте інфекційні захворювання ніколи не діагностувалися, тварин не вакцинували комплексними вакцинами, не обмежували обсяги діяльності підприємства та не впроваджували додаткові деззаходи. Більше того, в приміщеннях перетримки не було води та каналізації.

У Львові безпритульні собаки є носіями різних інфекційних захворювань і джерелом інфекції є вулиця, а не ЛКП «Лев». Завдання підприємства – зменшити кількість інфекційних захворювань серед тварин на вулицях міста системними та регулярними заходами.

Тому основна діяльність ЛКП «Лев» полягає у відлові безпритульних тварин, фаховому лікуванні, комплексній вакцинації, в тому числі від сказу, чумки та інших хвороб, виведенні усіх форм паразитів, максимальному прилаштуванні та, якщо це неможливо, поверненні на місце відлову.

Щоб реалізувати це завдання, на ЛКП треба створити необхідні умови. Для цього розпочато масштабну реконструкцію об’єкту, будівельні та ремонтні роботи мають завершитись до кінця вересня, до середини жовтня буде придбано все необхідне медичне та лабораторне обладнання і до кінця жовтня у Львові функціонуватиме сучасний ветеринарно-стерилізаційний центр з окремим інфекційним та карантинним відділеннями, з пропускною здатністю 1500 тварин в рік, який зможе протягом року відловити, лікувати, вакцинувати та стерилізувати усіх безпритульних собак Львова. Лише така діяльність зупинить поширення інфекцій у Львові серед безпритульних собак, зменшить їх чисельність та гарантуватиме безпеку як мешканцям, так і їх чотирилапим друзям».

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ