Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: В архіві СБУ Львівщини зберігається більше як 60 тис справ політвязнів
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

В архіві СБУ Львівщини зберігається більше як 60 тис справ політв’язнів

В архіві Головного управління СБУ у Львівській області зберігається 60 тис. архівних матеріалів, які стосуються часів діяльності тоталітарних режимів на території Львівщини. Про це сьогодні, 12 жовтня, під час брифінгу повідомив начальник Головного управління СБУ у Львівській області Олександр Ткачук, передає кореспондент Гал-інфо.
Фото - прес-служба Головного управління СБУ у Львівській області.

Він наголосив, що йдеться про матеріали щодо осіб, які фактично були реабілітовані згідно з Законом, прийнятим у квітні 1991 року.

«Також зберігається більше як 8 тис одиниць архівних матеріалів щодо осіб, які ще не реабілітовані. Наразі у нашій державі розпочинаються реабілітаційні процеси. СБУ також буде активним учасником цього процесу перегляду справ, що стосуються великої кількість воїнів УПА, які з тих чи інших причин не були включені у списки реабілітованих осіб.

Ми хочемо розвіяти ті міфи, які були сформовані радянським режимом і які формуються російським режимом. Це для того, щоб наші громадяни знали правду про те, що відбувалося в Україні. Важливо розуміти нашу історію, щоб ті помилки і трагічні події більше ніколи не повторилися», - наголосив Олександр Ткачук.

Він зазначив, що за часів радянської окупації переслідування за політичною ознакою були по усій території області.

«Так звані слідчі дії стосовно репресованих осіб відбувалися в цілому на території Львівської області. Всі матеріали, які накопичувалися репресивними органами тих режимів, потрапили до наших архівів. Україна отримала незалежність і почалася робота з цими матеріалами. Дослідники вперше отримали можливість ознайомитись з документами, які носили грифи «Секретно» і «Совершенно секретно». Наскільки нам відомо, окрема частина тих матеріалів в РФ залишаються із грифом «Секретно», - сказав він.

Олександр Ткачук також наголосив, що СБУ готове співпрацювати з дослідниками і надавати для ознайомлення архівні матеріали.

«Ми готові співпрацювати з усіма дослідниками і надавати матеріали усім, кого вони цікавлять Сьогодні ми символічно передаємо дві кримінальні справи – це розсекречені матеріали, які зберігаються у нашому архіві управління СБУ Львівської області.  Архіви повністю розсекречені і доступні для громадян», - сказав він.

Начальник СБУ Львівщини закликав громадян, яких цікавлять архівно-кримінальні справи їхніх рідних, звертатися за інформацією.

«Без належної уваги громадськості неможливою є наша спільна перемога над російськими фейками», - сказав Олександр Ткачук.

Також нагадаємо, як повідомляло Гал-інфо, сьогодні, 12 жовтня, в приміщенні Головного управління Служби безпеки України у Львівській області відбулися урочистості з нагоди відзначення Дня захисника України та 75-ліття створення УПА. Керівник СБУ Львівщини передав копії кримінальних справ у паперовому та електронному форматі на зв'язкову провідника УПА Романа Шухевича - Ольгу Ільків (псевдо "Роксоляна") та на зв'язкову УПА Анастасію Закиданську (дівоче прізвище Петричкович). 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ