Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

В Австрії відмовили у лікуванні львів’янину з вимогою оплатити борги інших українців

17-річному важкохворому українцю Максиму Стасіву, що потребував термінової пересадки кішківника, в клініці Інсбруку відмовили у запланованій операції, вимагаючи оплатити борги інших пацієнтів, а також домоглися невидачі йому візи з метою лікування. Про цей неординарний випадок розповів на власній facebook-сторінці посол України в Австрії Олександр Щерба.

Дипломат розповів, як вдалося домовитися про лікування юнака зі Львова в Австрії – одній з небагатьох країн, де проводяться такі операції.

"Докладалися великі зусилля, аби привезти Максима у Земельну лікарню Інсбрука. Лікарі були у повній готовності. Трансплантат теж можна було отримати. А що стосується необхідних коштів – їх збирала вся країна. Була пожертвувана сума у 6 мільйонів гривень (200 тисяч євро). Пожертви продовжували надходити", - написав Щерба.

Вартість операції в клініці була встановлена у сумі 250 тисяч євро. Однак зрештою сума несподівано зросла більше ніж вдвічі.

"Лікарня Інсбрука поставила умови: переведення 250 тисяч євро на рахунок лікарні + 250 тисяч євро у формі банківської гарантії від австрійського банку + повернення 61 тисячі євро, які заборгували українські пацієнти перед тим + гарантія, що хлопець не залишиться в Австрії. Фінансова дирекція лікарні не полінилася зателефонувати до австрійського Посольства у Київ і попросила не видавати хлопцю візу. В результаті мати марно чекала три дні у Києві, чекаючи на візу, поки її син продовжував перебувати між небом і землею у Львові", - розповів дипломат.

Зрештою була досягнута термінова домовленість про перевезення українського хворого в лікарню в Індію.

Посол відзначив, що чимало австрійців, зокрема посол Австрії в Києві та глава парламенту Тіроля перейнялися долею українського пацієнта, але обурився через вимогу представників лікарні.

"Сподіваюся, хлопцю все ж таки допоможе інша клініка – де меркантильні міркування не стоять на заваді порятунку людського життя.  А фінансовій дирекції Земельної лікарні Інсбрука та особисто дипломованому бухгалтеру Гансйоргу Шльоглю бажаю успішного фінансового року", - зазначив посол.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ