Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Будапешті відкрилися Дні українського кіно

Держкіно України та Фонд Янковського відкрили Дні українського кіно в Будапешті, - прес-служба Держкіно.

У неділю, 6 листопада 2016 року в Будапешті у центральному кінотеатрі «Uránia National FilmTheatre» відбулась церемонія відкриття Днів українського кіно в Будапешті, присвячених 25-й річниці встановлення дипломатичних відносин між Україною та Угорщиною. Культурний захід організували Держкіно України, Благодійний Фонд Ігоря Янковського та ГО «Ініціатива заради майбутнього» при підтримці посольства України в Угорщині.

«Дні українського кіно» в Будапешті представили Голова Державного агентства України з питань кіно Пилип Іллєнко, засновник Благодійного Фонду та Громадської організації «Ініціатива заради майбутнього» Ігор Янковський, посол України в Угорщині Любов Непоп, а також Тарас Ткаченко – режисер фільму-відкриття «Гніздо горлиці». З вітальним листом до гостей та організаторів заходу звернувся міністр культури України Євген Ніщук.

У найбільшому кінотеатрі столиці Угорщини - «Uránia National Film Theatre» - на перегляді «Гнізда горлиці»у залі був аншлаг. На прем’єру найкращого українського фільму за версією Одеського кінофестивалю прийшло подивитись більше 500 глядачів, тому організаторам довелось навіть ставити додаткові стільці у проходах. Попри важку тему, яка піднімалась у фільмі, жоден глядач не вийшов з зали, а на традиційну сесію запитань та відповідей режисеру та голові Держкіно залишилось декілька сотень вдячних слухачів, які попри пізній час не квапились розходитись.

Серед кінострічок, котрі організатори проекту протягом тижня будуть показувати угорській публіці – українські фільми, створені за останній рік: Гніздо горлиці» (реж. Тарас Ткаченко); «Тепер я буду любити тебе» (реж. Роман Ширман); «Моя бабуся Фані Каплан» (реж. Олена Дем’яненко); «Українські Шерифи» (реж. Роман Бондарчук), документальна стрічка, котра висувалася від України на нагороду «Оскар» Американської академії кіномистецтва, а також відреставрований кіно- шедевр Юрія Іллєнко «Білий птах з чорною ознакою». Усі картини в Угорщині будуть представляти їхні режисери, котрі прибули у Будапешт завдяки підтримці Ігоря Янковського.

«Зараз українське кіно на під’йомі. І це відбувається в тому числі й завдяки тому, що попри важкі економічні умови та війну на Сході нашої країни, держава знаходить кошти для підтримки вітчизняного кінематографу. Більш того, в наступному році ми плануємо розширити фінансування вітчизняного кінематографу, а це значить, що нас чекає багато нових цікавих українських фільмів»,- підкреслив голова Держкіно України Пилип Ілленко, котрий на цьому тижні сам буде представляти угорській публіці фільм свого батька «Білий птах з чорною ознакою».

Наприкінці кінопоказу та живого спілкування глядачів із режисером фільму-відкриття «Гніздо горлиці» Тарасом Ткаченко та головою Держкіно Пилипом Іллєнко, котрі відповіли на численні запитання публіки, гості відправились на прийом на честь українського кінематографу. Там у неформальній обстановці режисери та гості кінопоказу мали змогу поспілкуватись на тему подальшого розвитку вітчизняної кіноіндустрії, а також реалізувати перспективи співробітництва українських режисерів та продюсерів з європейськими колегами. Українська кіноіндустрія отримає можливості для виходу на нові міжнародні ринки, а кінематографісти матимуть змогу реалізувати свої майбутні проекти.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ