Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Світу: В Італії відкрили памятник жертвам Голодомору 1932-1933 років
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

В Італії відкрили пам'ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років

17 грудня, в Італії було відкрито перший пам'ятник жертвам Голодомору 1932-1933 років в Україні.

За словами посла України в Італії Євгена Перелигіна, це перший подібний монумент в західній Європі.

"Сьогодні, 17 грудня 2016 року, у Кальярі, столиці автономного регіону Сардинія, відбулася урочиста церемонія відкриття пам'ятника жертвам Голодомору в Україні. Це перший монумент такого масштабу, присвячений жертвам геноциду українського народу 1932-1933 років, встановлений в західній Європі. Багатотонна монолітна кам'яна брила з цінного сардинського каменю "Нуріччі" руками і душею відомого італійського майстра, скульптора "Armandi" (Armandino Lecca), перетворилася в "поклик українців - невинних жертв цього жахливого злочину проти людяності", - повідомив посол.

«Ми вирішили встановити цей монумент у парку, бо тут буває багато людей. Всі будуть бачити і дізнаються про трагедію українського народу, про яку мало хто тут чув», – пояснив під час церемонії відкриття представник міської ради Кальярі Філіппо Петруччі.

Біля пам'ятника другий ліворуч – скульптор Армандо Лекка (фото Володимира Боровика)

Місцевий художник, автор коміксів про Україну і Голодомор Ігор Тувері назвав появу згаданого монумента важливою подією для Італії.

«Це чергове нагадування про одну з найбільших трагедій людства, і Європа має бути чутливішою до пам’яті про її жертви», – сказав Тувері.

Монумент жертвам Голодомору створений за підтримки благодійних асоціацій ARCOIRIS ONLUS, OCI, посольства України в Італії, Світового конгресу українців та релігійної асоціації «Свята Софія». За інформацією представника місцевої громади українців Володимира Степанюка, вартість проекту складає близько 4 тисяч євро, не враховуючи роботи скульптора. Армандо Лекка вирішив подарувати монумент на знак солідарності з українським народом.

Це перший пам’ятник в Італії жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Загалом у світі налічується 13 таких пам’ятників.

Український інститут національної памʼяті

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ