Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Волинь

В Івано-Франківську на Трійцю пом'януть жертв Дем'янового лазу

Урочистості з нагоди свята Трійці в Івано-Франківську матимуть поминальний характер – повідомляє видання KURS

Святкування Зелених свят у Івано-Франківську 4 червня розпочнеться архиєрейською Літургією в храмах греко-католицької та православної церков. Після чого громадськість міста запросять на щорічне вшанування пам'яті замордованих у Дем'яновому Лазі. 

Віче-реквієм з ушанування всіх жертв тоталітарного режиму у Дем'яновому Лазі розпочнеться о 12.00.

Годиною раніше для охочих відвідати поминальні урочистості подадуть автобуси. Об 11.00 годині три автобуси заберуть франківців на Шептицького, 22. Один автобус відправиться з автостанції в Пасічній – від тамтешнього храму. Довезення організовує міськвиконком.

Довідка

Дем'янів Лаз — урочище біля Івано-Франківська, місце масових розстрілів в'язнів з тюрми НКВД. Розстріли проводили в кінці червня перед відступом радянських військ в 1941 році. Під час розкопок тут знайшли людські кістки і змогли ідентифікувати 524 особи. Для 22 із них вдалось встановити особу, робота в архівах СБУ дала змогу визначити імена іще 400.

В 1970 році після передачі на Радіо Свобода про події 1941 року місцевий ландшафт змінили важкою технікою (екскаватори, бульдозери), щоб завадити майбутнім спробам пошуків. Попри це, в 1989 році було проведено успішні розкопки, які організувало місцеве відділення «Меморіалу». В 1998 році недалеко від поховань відкрили меморіальний комплекс «Дем'янів лаз».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ