Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В Івано-Франківську проходить літературний фестиваль імені Тараса Мельничука

На третій літературний фестиваль імені Тараса Мельничука, прикарпатського поета-політв’язня, лауреата Шевченківської премії, приїхали як відомі в Україні поети та прозаїки, так і прикарпатські, які пишуть місцевими діалектами.

Третій фестиваль названий як перша книга Тараса Мельничука – «Несімо любов планеті».

Відкрився він читанням-марафоном гостей з різних міст. Першим був поет Василь Герасим’юк, ще один Шевченківський лауреат, теж уродженець Косівщини, який особисто знав Тараса Мельничука, присвятив йому вірші. Окремо буде творчий вечір Василя Герасим’юка, який востаннє в Івано-Франківську виступав 10 років тому, повідомляє Радіо Свобода.

У дводенній програмі фестивалю також письменницькі тандеми, вечір духовної літератури, концерти.

За словами голови Івано-Франківської обласної організації Спілки письменників України Євгена Барана, особливістю цієї мистецької акції є камерність, «нерозважальність», а також тандем «Станіславівської літературної школи та Київської, Львівської». Серед учасників фестивалю – Олег Лишега, Мирослав Лазарук, Степан Процюк, Галина Петросаняк.

Організатором літературних фестивалів імені Тараса Мельничука є молодий прикарпатський письменник, лауреат міжнародної премії імені Олеся Гончара Василь Карп’юк. За його словами, «на фестивалі присутній карпатський, гуцульський дух самого Тараса Мельничука».

Поет-дисидент Тарас Мельничук пройшов через радянські суди, табори і спецпоселення, за життя видав лише кілька збірок віршів – «Несімо любов планеті», «Князь роси», за яку отримав Шевченківську премію, «Із-за ґрат», видану в Канаді, «Чага». Літературний фестиваль його імені започаткований у 2009 році.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ