Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Економіка

В Кабміну просять 400 млн грн для об'єднаних громад Львівщини

Учора, 13 липня, під час засідання сесії Львівської обласної ради депутати звернулися до прем’єр-міністра України щодо надання місцевим бюджетам стабілізаційної дотації з державного бюджету, передає Гал-інфо.

Як йдеться у зверненні, на підставі Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» на Львівщині утворено 22 об’єднаних територіальних громади.

«Утворення об’єднаних територіальних громад, до яких перейшов значний фінансовий ресурс у вигляді окремих податків і зборів, медичної субвенції на вторинну медицину, призвело до складного фінансового стану деяких місцевих бюджетів, зокрема, неспроможності виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ», - йдеться у документі.

У зверненні зазначають, що зміни до Бюджетного кодексу України значно погіршили фінансовий стан деяких місцевих бюджетів Львівщини. Обсяг додаткової дотації на покриття видатків освіти та охорони здоров’я, переданих з державного бюджету, є вкрай обмеженим.

Зокрема, під час затвердження місцевих бюджетів на 2017 рік дефіцит коштів на оплату праці в ОТГ Львівщини становив 469 млн гривень.

«З метою збалансування місцевих бюджетів області, своєчасного проведення всіх видатків соціального характеру, місцевими органами влади розроблено заходи щодо наповнення місцевих бюджетів, ефективного використання бюджетних коштів. Станом на 1 липня поточного року від проведених заходів додатково вишукано та зекономлено 122 млн гривень. Зокрема, за рахунок скорочення 518 посад працівників бюджетної сфери, а також вишукання додаткового фінансового ресурсу впродовж січня - червня поточного року дефіцит коштів на оплату праці зменшився на 87 млн гривень.

Проте, вжиті на місцевому рівні заходи не забезпечують у повному обсязі потреби місцевих бюджетів у коштах на виплату заробітної плати. Уже затримується виплата зарплати в бюджетних установах м. Самбора, м. Борислава, Самбірського, Перемишлянського та Мостиського районів, Чукв’янської ОТГ», - сказано у зверненні.

Депутати Львівської обласної ради, з метою недопущення соціальної напруги в області, ліквідації дефіциту місцевих бюджетів, звернулися до влади із проханням виділити обласному бюджету додатковий фінансовий ресурс для забезпечення своєчасної виплати заробітної плати, як стабілізаційну дотацію, у сумі 382 млн грн для її подальшого розподілу між проблемними місцевими бюджетами на оплату праці.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ