Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В КВУ суперечливі враження від нового Закону про вибори

«Президент Віктор Янукович обіцяв, що зробить, аби законодавство про вибори народних депутатів не змінювалося за рік до виборів. Однак цього не сталося. Незважаючи на широко рекламоване громадське обговорення, до громади при прийнятті закону так і не дослухались. Висновки Венеціанської комісії залишилися фактично без врахувань. Однак дійсність така – маємо закон», - про це сьогодні, 18 листопада, в коментарі Гал-інфо повідомила виконавчий директор ЛОГО КВУ Оксана Дащаківська.

Експерт поділилася першими процедурними враженнями.

«При ознайомленні із Законом «Про вибори народних депутатів України» складається суперечливе враження», - розповіла Оксана Дащаківська.

Перше, на думку експерта, - це те, що значна роль відводиться судам. Це стосується не лише оскарження результатів виборів чи уточнення списків виборців, але й виборчих спорів, що можуть виникати протягом усіх процедур виборчого процесу. Раніше - це були повноваження Окружних виборчих комісій.

«З одного боку, це правильно: в судах працюють кваліфіковані особи, які можуть належно оцінити той чи інший факт виборчого процесу. З іншого ж, судова система сьогодні має дуже низький рівень довіри; за нинішніх умов, можна не раз буде почути, що рішення приймаються на користь влади», - пояснила вона.

Друге, що відзначила Оксана Дащаківська – це публічність виборчого процесу: «Закон передбачає, що не всі рішення комісій будуть оприлюднюватися. Перелік рішень, які обов’язково будуть оприлюднюватися укладе ЦВК. Будемо чекати переліку. Рішення окружних комісій будуть оприлюднюватись в регіональних друкованих ЗМІ, якщо їх нема – в інший спосіб. Хоча, як на мене, їх можна було б зобов’язати оприлюднювати рішення на власних інформаційних стендах, що б спростило доступ».

Оксана Дащаківська також зазначила, що разом з тим, багато процедурних питань залишається без відповіді: «Це, зокрема, про політичну рекламу – та використання партійних лого. Питання, що виникало вже на місцевих виборах. Чи буде політичною рекламою представляти, скажімо, партійність депутатів обласної ради?»

«Суттєвим є зміст положень про оскарження виборів, однак і воно потребує уточнень.

Позитивом є – в день виборів зміни до списку виборців можна вносити лише за рішенням суду», - відзначила експерт.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ