Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

У міській дитячій лікарні у Львові відкрили офтальмологічне відділення

Тепер увесь комплекс офтальмологічної допомоги маленькі пацієнти, в тому числі й немовлята, можуть отримати в міській дитячій клінічній лікарні у Львові. Тут створили спеціалізоване відділення і забезпечили його сучасним обладнанням, яке дозволяє не лише своєчасно й ефективно виявляти патології зору у дітей, а й дає змогу проводити складні операції на оці. Лікарі вже прооперували трьох діток з вадами зору, і щорічно в цьому відділенні зможуть лікувати близько 500 дітей. Повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

«В міських установах не було дитячого офтальмологічного відділення. І спостерігаючи за динамікою захворюваності у дітей, очевидно, що у зв’язку з особливостями теперішнього дитинства, є достатньо багато проблем з гостротою зору саме у дітей. Тому ми прийняли рішення створити на базі нашої міської дитячої клінічної лікарні чергове відділення – відділення офтальмології, щоб ми могли тут діагностувати, лікувати консервативно і оперувати тих дітей, яким це необхідно. Зробили відповідні перепрофілювання, виділили приміщення, зробили ремонт за позабюджетні кошти, і за кошти міського бюджету закупили відповідне обладнання як для діагностики патології зору, так і для консервативного лікування.

За час моєї роботи – це вже п’яте відділення, яке ми відкриваємо в міській дитячій лікарні, тобто лікарня весь час розвивається, є нові відділення, нові види допомоги. Це відділення важливе ще й тим, що тут вже четвертий рік функціонує відділення нейрохірургії, де поступають діти з важкими черепно-мозковими травмами, в тому числі і з травмами орбіти і травмами ока, тому тепер тут на місці є спеціалісти, які можуть проконсультувати і надати допомогу. Окрім того, тут є відділення патології новонароджених, де є достатня кількість новонароджених дітей, яким треба проводити діагностику вроджених вад зору, і тепер в нас є свій спеціаліст, і ми можемо це зробити тут», - зазначив начальник управління охорони здоров’я Львівської міської ради Володимир Зуб

Так, в офтальмологічному відділенні міської дитячої лікарні проводять такі обстеження, як візіометрія, скіаскопія, офтальмоскопія, біомікроскопія, авторефрактометрія, тонометрія. Окрім того, під час лікування застосовуватимуть низку спеціальних методик. А це корекція аномалій рефракцій (порушення, при якому око не може сфокусувати зображення), ортоптичні вправи по Дашевському та по Коваленко, огляд на синаптофорі, плеоптика, KEM-стимуляція, фосфенстимуляція сітківки, АСО-стимуляція, «Панорама»,  лікування запальних процесів ока.

Зі слів завідувача офтальмологічного відділення Соломії Лужної, практично всі діагнози, які є у дітей різного віку, можна діагностувати на цьому обладнанні – і вроджені патології, і набуті захворювання. Тут проводитимуть такі операції, як відновлення прохідності сльозно-носових шляхів, виправлення косоокості, розкриття абсцесів, видалення халязіону, видалення доброякісних пухлин ока та придатків. Адже для цього є відповідна матеріальна база, зокрема сучасна окрема операційна, оснащена мікроскопом, а також – відповідний фаховий рівень спеціалістів.

Новостворене відділення розраховане на 15 ліжок, і тут працює 17 працівників.

Для проведення ремонту в офтальмологічному відділенні було залучено близько 200 тис. грн. позабюджетних коштів. За кошти міста придбано спеціальне обладнання на суму 1,5  млн. грн. А це автоматичний рефрактокератометр, щілинна лампа, безконтактний тонометр, автодіоптриметр, лазер медичний, синоптофор.

«З кожним роком збільшується кількість дітей з патологією зору, які потребують якісної консультативно-лікувальної допомоги. Тому з ініціативи міського управління охорони здоров’я – з початку 2018 року в нашій лікарні розпочало роботу новостворене дитяче офтальмологічне відділення. І тепер наша клініка надає повний комплекс стаціонарної медичної допомоги дітям», - підсумовує головний лікар міської дитячої лікарні Дмитро Квіт.

Додамо, що у 2017 році на покращення матеріально-технічної бази міської дитячої клінічної лікарні у Львові з різних джерел фінансування (кошти міського бюджету і благодійна допомога) було інвестовано близько 19 млн. грн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ