Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В НАН заявляють, що наука в Україні може зникнути

В НАН заявляють, що наука в Україні може зникнути, - Освітній портал.

За всі роки незалежності України наука ніколи не була серед державних пріоритетів і фінансувалась за залишковим принципом. Про це йдеться в заяві Президії Національної академії наук України з приводу норм, що містяться у проекті закону «Про Державний бюджет на 2016 рік».

У Національній академії наук зазначають, що запропонована урядовими чиновниками «реорганізація» наукової сфери всупереч щойно прийнятій новій та чинній редакції Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність», передбачає механічне об’єднання всіх національних академій наук, позбавлення НАН України статусу головного розпорядника бюджетних коштів, і катастрофічне скорочення обсягів фінансування Академії порівняно з вкрай недостатнім бюджетним забезпеченням цього року.

«Це не лише позбавить вчених можливості самостійно визначати пріоритетні напрями наукових досліджень, а й взагалі поставить під загрозу подальше існування науки в Україні», - йдеться у заяві.

У НАН також підкреслюють, що вказані зміни в організації та фінансуванні наукових досліджень жодним чином не обговорювались з науковим співтовариством нашої держави.

«Крім того, стаття 30 проекту Закону України «Про Державний бюджет України на 2016 рік» грубо порушує Бюджетний кодекс України, адже до предмету регулювання закону про Державний бюджет не належать адміністративні відносини щодо реорганізації державних установ», - наголошується у заяві.

«Враховуючи ту загрозу, яка нависла над Національною академією наук та національними галузевими академіями наук України, загалом над науковою сферою держави, у зв’язку з можливим прийняттям вказаного законопроекту «Про Державний бюджет України на 2016 рік», Національна академія наук України звертається до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра країни та громадськості з проханням не допустити руйнування фундаментальної та прикладної науки в нашій державі, втрати вітчизняного інтелектуального потенціалу та, як наслідок, неминучої соціально-економічної деградації нашого суспільства», - йдеться у заяві Президії Національної академії наук України.

Освітній портал

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ