Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В поліції охорони розповіли, як захиститись від квартирних крадіжок

З 14 по 30 вересня Управління поліції охорони у Львівській області проводитиме соціальну акцію під назвою "Квартира під охорону". Захід, що має на меті зменшення випадків квартирних крадіжок у Львові та області, у 2017 році відбудеться вже вдруге.

Про це сьогодні, 12 вересня, під час брифінгу розповів начальник Управління Андрій Петрик, передає кореспондент Гал-інфо.

За його словами, при встановленні в помешканні сигналізаційного обладнання у період проведення акції громадянам надаватимуть знижку 50% на монтажні роботи. А для учасників бойових дій в зоні проведення АТО знижка становитиме 75%. На думку керівника Управління, сигналізаційне обладнання є найбільш надійним методом запобігання незаконному проникненню в дім, а тому така акція дозволить посилити захист майна львів'ян та більш ефективно протидіяти квартирним крадіжкам.

Як розповів начальник Управління, саме сигналізаційне обладнання коштує від 8-10 тисяч гривень. Його вартість залежить від потреб та умов конкретного замовника, а отже може бути значно вищою. Так, квартири, розташовані на нижніх поверхах, потребують більш надійної сигналізації, ніж помешкання на 5 поверсі та вище. Кількість та вартість необхідного обладнання встановлюють самі працівники поліції охорони.  

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Серед найбільш ефективних методів запобігання крадіжкам підполковник поліції Андрій Петрик виділяє саме засоби сигналізації. Окрім цього, якщо власники помешкання залишають його пустувати на довгий період часу, начальник Управління радить подбати про надійність та захищеність вхідних дверей. Власникам квартири також слід попередити про свою відсутність сусідів, які зможуть викликати поліцію у разі виявлення в помешканні невідомих осіб. Ще один спосіб запобігти крадіжці - залишити в одному з приміщень увімкнене світло, що також створить ефект присутності в квартирі. На додачу, власникам помешкань, розміщених на першому поверсі, радять встановити захисні механізми на вікна, а також залишити на підвіконниках вазони з кімнатними рослинами, які зловмисники можуть ненароком розбити і тим самим сповістити про свою небажану присутність.

Як розповів підполковник Петрик, пік квартирних крадіжок припадає на літо, адже це пора відпусток. Однак, як показує практика, з приходом осені ситуація не надто покращується, оскільки починається новий навчальний рік і до міста приїжджає велика кількість людей.

На підтвердження власних слів начальник Управління розповів, що 9 вересня працівникам структури вдалось затримати в Брюховичах 2 осіб, які незаконно проникли на приватне подвір'я та намагались здійснити крадіжку. Коли сигналізація спрацювала, правоохоронці оперативно прибули на місце злочину і помітили розбите вікно. Під час обшуку на розбитому склі виявили сліди крові. В середині будинку затримали невідомого чоловіка, однак на його тілі не знайшли слідів від порізів. Тоді працівники поліції охорони стали шукати другого зловмисника, якого вдалось затримати в парку неподалік. Чоловік мав численні свіжі рани на тілі, що доводило його причетність до незаконного проникнення на приватну територію. Поліція затримала зловмисників і доправила до районного відділу, де було встановолено, що один із порушників - мешканець Волинської області.

Фото - Марія Шевців, Гал-інфо

Загалом, за період 8 місяців працівники Управління поліції охорони Львівщини здійснили понад 40 тисяч виїздів на спрацювання засобів охоронної сигналізації. При цьому було затримано 550 осіб. За словами Андрія Петрика, злочинці уникають помешкань, де помічають встановлені сигналізації, адже якщо охоронний механізм спрацьовує, часу на крадіжку та втечу з місця злочину практично не залишається.

За даними Управління, на території Львівщини функціонує 34 наряди груп затримання. Це дозволяє правоохоронцям оперативно реагувати на будь-яке спрацювання сигналізації та вчасно приїжджати на місце злочину. Разом з тим, під охороною Управління перебуває понад 13 тисяч квартир у Львові. Для того, щоб оперативно прибути на місце злочину, правоохоронцям потрібно в середньому  5 хвилин. Середня кількість спрацювань сигналізації за добу - близько 300 випадків. Виклики найчастіше трапляються ввечері та вночі.  

Серед районів Львова та найближчих населених пунктів, де за останній час трапилось багато викликів, Андрій Петрик виділяє Сихів та Брюховичі. Разом з тим, у Львівській області, окрім самого Львова, криміногенна ситуація є доволі гострою також в Червонограді та Дрогобичі, наголошує він. 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ