Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В понеділок розпочинається реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінюванні

Реєстрація на участь у зовнішньому незалежному оцінювання розпочнеться 1 грудня і триватиме до 3 березня включно. Про це сьогодні під час прес-конференції розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк.

Випускники загальноосвітніх навчальних закладів, закладів професійно-технічної освіти та ВНЗ І-ІІ рівня акредитації зможуть зареєструватися у закладах, де вони навчаються, а от випускники минулих років - у чотирьох єдиних пунктах реєстрації у Львові та області. При реєстрації вони отримають інформаційно-реєстраційний бюлетень, який мають заповнити і подати реєстратору, який внесе ці дані в комп’ютерну базу. Учасник отримає два примірника реєстраційного бюлетеня, один з яких він залишає у себе, а інший має подати в єдиний пункт реєстрації. „Відповідальність за реєстрацію цього року повністю покладено на учасника. Поки він не доставить реєстраційну картку в єдиний пункт реєстрації, доти не буде зареєстрований” - розповіла директор Львівського регіонального центру оцінювання якості освіти Лариса Середяк. Примірник можна надіслати поштою, або особисто принести на адресу регіонального центру оцінювання. Також кожен учасник має право один раз внести зміни до своєї реєстраційної картки, але лише до 3 березня.

Зовнішнє оцінювання буде проходити у травні-червні 2009 року. Отримати сертифікат цього року можна буде з п’яти предметів: обов’язкової для усіх української мови та літератури, та за вибором історії України, математики, фізики, біології, географії та однієї з іноземних мов. Проте здавати іспит з цього предмету повторно в школі абітурієнт уже не зможе, а результати зараховуватимуться у шкільний атестат. „Зовнішнє тестування ставить високі вимоги, тому далеко не усі учні подаватимуть заяви на п’ять предметів” - прокоментував начальник головного управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації Павло Хобзей.

Приймальні комісії ВНЗ допускатимуть до участі в конкурсі усіх учасників, які подадуть сертифікати із результатами не нижчими, ніж 124 бали. Проте прохідний бал з профільного предмету комісія навчального закладу може встановлювати сама. „Деякі професії є непрестижними, і держава має йти на поступки, щоб молоді люди хотіли їх здобувати” - розповів Павло Хобзей. Абітурієнт зможе подавати сертифікати, або їх затвердженні копії, у довільну кількість навчальних закладів.

Реєстрація інструкторів та спостерігачів на зовнішнє тестування вже розпочалася. Також до роботи залучать вчителів шкіл. Наразі труднощі можуть виникнути при тестуванні з іноземної мови, яке передбачає три етапи: аудіювання, читання та письмовий тест. Для проведення першого потрібна велика кількість аудіоапаратури. У управлінні освіти кажуть, що при потребі залучатимуть ресурси школярів.

Цього року Львівський регіональний центр оцінювання якості освіти очікує на 50 тис. учасників з трьох областей: 22 тис. - це випускники Львівщини, 13 тис. - Волині, а 12 тис. - Рівненщини. Також на тестування можуть зголоситися випускники минулих років та закладів професійно-технічної освіти, ВНЗ І-ІІ рівня акредитації. Нагадаємо, що минулого року участь у незалежному зовнішньому оцінюванні взяло 43 900 осіб.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ