Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

Відновлено дослідження повітря у населених пунктах біля палаючого Грибовицького сміттєзвалища

За інформацією ГУ Держсанепідслужби у Львівській області 08.06.2016 року відновлено дослідження повітря у населених пунктах біля палаючого Грибовицького сміттєзвалища.

Фахівці з Львівського обласного лабораторного центру Держсанепідслужби щоденно відбирають зразки повітря поблизу Грибовицького звалища. У зв’язку з пожежею відбір проб атмосферного повітря розпочато 31 травня у двох точках по границі житлової забудови села Малехів Жовківського району, яке найближче розташоване до місця надзвичайної ситуації. Крім того на мікробіологічні та токсикологічні показники було відібрано 4 проби криничної води у 4 садибах вказаного села, повідомляє Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України.

Згідно результатів дослідження атмосферного повітря у точці відбору по межі житлової забудови села Малехів перевищень гранично допустимих концентрацій (ГДК) азоту діоксиду, сірчистого ангідриду та оксиду вуглецю виявлено не було. У точці на відстані 500 м від звалища встановлене перевищення ГДК азоту діоксиду в 2 рази, сірчистого ангідриду в 1,5 разів та оксиду вуглецю в 1,6 разів.

Результати дослідження криничних вод відібраних у 4 приватних садибах села Малахів на мікробіологічні та 12 токсикологічних показників, в т.ч. феноли, встановили, що у всіх 4 пробах перевищена ГДК кадмію в 2,8-4,4 разів та у трьох криницях вода бактеріально забруднена. У селищах поблизу звалища є централізоване водопостачання, жителів поінформовано про небезпеку, пов’язану із використанням криничної води.

У середу 1 червня працівниками Жовківського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» знову відбиралися проби атмосферного повітря у тих самих точках по межі житлової зони села Малахів. Згідно результатів досліджень перевищень ГДК двоокису азоту, оксиду вуглецю та сірчистого ангідриду, не виявлено. Наступного дня 2 червня лаборанти відібрали для дослідження проби повітря у двох точках в селах Малехів та Великі Грибовичі – перевищень ГДК азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

Крім того, фахівцями Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр Держсанепідслужби України» того ж дня проведений відбір і дослідження 2 проб атмосферного повітря по межі житлової забудови вул. Щурата у місті Львові. Згідно результатів досліджень перевищень граничнодопустимих концентрацій азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не виявлено.

У зразках атмосферного повітря, відібраних 3-5 червня в населених пунктах у зоні впливу звалища перевищень азоту діоксиду, вуглецю оксиду та сірчистого ангідриду не зафіксовано.
Після повідомлень про відновлення пожежі, лаборанти знову вирушили до місця події, щоб відібрати у найближчих населених пунктах зразки атмосферного повітря для дослідження.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ