Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

В Самбірському районі об’єднані громади виділили на медицину 5,8 млн грн

Від початку року за 10 місяців на лікування хворих в установах мережі Самбірської ЦРЛ районний бюджет перерахував 16,3 млн грн. Окрім цього, об’єднані громади перерахували 5 млн 782,4 тис. грн., повідомив власкор Гал-інфо з Самбірському районі.

Згідно з угодами, які укладені на початку року, до кінця року мають перерахувати 1,7 млн грн. Однак, керівництво Самбірського району звернулося з проханням до голів ОТГ розглянути можливість виділення додаткових коштів на покриття дефіциту фонду зарплати медикам.

За словами голови Самбірської районної ради Віталія Кімака, з усіма 8 головами ОТГ Самбірського району під час наради досягнуто згоди про виділення додаткового фінансування. Відповідні угоди будуть підписані до 1 листопада та затверджені на чергових сесіях місцевих рад.

На кінець жовтня для погашення зарплати медикам ЦРЛ необхідно вишукати додатково майже 12 млн грн. А до кінця року така потреба становить майже 20 млн грн.

Такий дефіцит коштів існував і у попередні роки, однак Мінфін завчасно виділяв додатковий фінансовий ресурс для району. Для прикладу, наприкінці 2015 року Самбірська ЦРЛ отримала від держави додаткових 18 мільйонів гривень.

Цього року додаткового фінансування не було, а самі медики міста Самбора не поспішають з оптимізацією. На даний час у закладах медицини ЦРЛ вже працює понад 1 400 працівників. Це один з найбільших показників у області. З них лікарів трохи більше 300 осіб. Решту це адміністрація, бухгалтерія (24 особи), медсестри, санітарки, господарські двори.

Протягом 2014-2015 років у заклади медицини було додатково прийнято на роботу 146 осіб. Часто на роботу влаштовували людей на 0,25 ставки. А тепер за кожного такого працівника доводиться сплачувати єдиний соціальний внесок у повному розмірі.  Це і стало головною причиною нестачі медичної субвенції з державного бюджету Самбірщини. Надзвичайно важливим у цій ситуації є правильний менеджмент адміністрації Центральної районної лікарні, адже у наступному році при відсутності заходів оптимізації ситуація повториться.

Варто зазначити, що від початку 2016 року лікарські амбулаторії та фельдшерсько-акушерські пункти фінансуються вже через сільські, селищну та міську об’єднані громади за рахунок медичної субвенції від держави. У цих громадах немає заборгованості медпрацівникам по зарплаті, ба більше, -- є вакансії для сімейних лікарів, медсестер та санітарок. Однак, ніхто не поспішає переходити на роботу в ОТГ.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ