Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Самборі вшанували жертв нацистського і комуністичного терору

Представники влади, молодіжних організацій і небайдужі самбірчани зібрались на колишньому єврейському кладовищі, щоб помолитись за жертв окупаційного режиму, які поховані в братських могилах, серед них 17 воїні УПА, - прес-служба Самбірської міської ради.

Отець Тарас Рисей наголосив, що ми повинні з повагою ставитись до таких місць, адже ця земля окроплена кров’ю і негоже її засмічувати, тим більше використовувати у якості спортивного майданчика.

Опісля громада зібралася на віче біля Самбірської тюрми, де без жалю у червні 1941 р. енкаведисти розстріляли близько тисячі осіб.

Священики Микола Брийовський та Василь Мазура відправили панахиду. Отець Микола, звертаючись до громади, навів паралелі між минулим і сучасним, адже українці знову відстоюють своє право на незалежність.

Від імені міського голови до меморіалу загиблих поклали квіти заступник міського голови Юрій Леськів та керуючий справами Мирон Заріцький.

Очевидиць тих страшних злочинів, станичний Самбірського братства ОУН-УПА, Микола Петрущак наголосив, що кожен свідомий самбірчанин повинен виконати простий обов’язок – прийти і помолитись за душі тих, хто загинули тут мученицькою смертю. Адже окупаційна влада у роки Другої світової війни та після неї нещадно фізично та морально знущалася над українцями, які любили свій край, рідну мову та культуру.

Заступник міського голови Юрій Леськів закликав вшанувати всіх загиблих хвилиною мовчання. Також звернув увагу на те, що люди не охоче відвідують подібні заходи. Тим самим забувають про свою історію, але без минулого немає майбутнього. І якщо не хочемо «проспати» Україну, повинні обов’язково проявляти свою свідому громадянську позицію, вшановувати тих, хто в боротьбі за Батьківщину віддав життя.

Завершилося віче спільним виконанням молитви «Боже великий, єдиний».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ