Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні лишилося трохи високозбагаченого урану - ЗМІ

Україна не повністю позбулася запасів високозбагаченого урану, повідомляє видання «Дзеркало тижня. Україна» на своєму сайті DT.UA з посиланням на доктора фізико-математичних наук, члена-кореспондента НАНУ Івана Карнаухова з Національного наукового центру «Харківський фізико-технічний інститут».

Видання наголошує, що це відповідає Меморандумові про порозуміння між урядом України та урядом США щодо співробітництва з питань ядерної безпеки, підписаним 26 вересня 2011 року, який є в розпорядженні DT.UA і який передбачає, що мала частина високозбагаченого урану все ж таки залишиться в Україні «для проведення фундаментальних досліджень, а також для успішного будівництва новітнього джерела нейтронів із низькозбагаченим ураном».
 
Як сказав Іван Карнаухов, який очолює проект створення такої ядерної установки, він не може назвати конкретних даних, бо це конфіденційна інформація. «Але скажу, що ми довго торгувалися з американцями і відстоювали кожну позицію, де нам потрібен високозбагачений уран. Ми залишили необхідну кількість високозбагаченого урану – стільки, скільки, на нашу думку, вистачить для наукових цілей, але набагато менше, ніж потрібно для виготовлення ядерної зброї, щоб терористи не полювали на нього», – заявив учений.
 
За його словами, високозбагачений уран необхідний для низки потреб, серед яких, наприклад, калібрування вимірювальної апаратури, а також власне створення нового джерела нейтронів. «Тож високозбагачений уран, який залишився, – це велика цінність для країни та нашого інституту. Але в мирному господарстві в Україні і багатьох інших країнах, відповідно до рішень МАГАТЕ, здебільшого використовуватиметься лише низькозбагачений уран», – сказав Карнаухов.
 
Днями на саміті з ядерної безпеки в Сеулі Президент Віктор Янукович повідомив, що Україна повністю виконала зобов’язання, які взяла на себе під час Вашингтонського саміту з питань ядерної безпеки у квітні 2010 року і які були підтверджені згаданим меморандумом, і позбулася високозбагаченого урану на своїй території.

Радіо "Свобода"

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ