Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн

В Україні назрів конфлікт між місцевим самоврядуванням і центрально владою

На засіданні Львівського регіонального відділення Асоціації міст України мери міст одностайно підтримали звернення щодо недоцільності винесення на розгляд ВРУ проекту закону, який передбачає контроль за органами місцевого самоврядування з боку обласних державних адміністрацій. Про це повідомила прес-Львівської міської ради.

Зокрема, сьогодні, 12 вересня, у Львівській міській раді відбулось засідання регіональної платформи з вироблення політики у сфері місцевого самоврядування на тему: «Обговорення актуальних законопроектів та законів, що стосуються органів місцевого самоврядування» в рамках Проекту «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні» (ПУЛЬС), який реалізує Асоціація міст України за підтримки USAID.

Засідання провела виконавча дирекція Львівського регіонального відділення Асоціації міст України. На засіданні обговорили чимало питань, які стосуються органів місцевого самоврядування, зокрема, проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України». Як зазначив під час засідання міський голова Львова Андрій Садовий, цей законопроект суперечить Конституції України і Європейській хартії місцевого самоврядування. Відтак, одностайно на засіданні було проголосовано скерувати відповідне звернення до центральних органів влади, аби відповідний законопроект не вносити на розгляд Верховної Ради. Таке ж звернення буде проголосовано в четвер на сесії міської ради Львова.

«Живемо у непростий час. У нас постійно вдосконалюється чинне законодавство. Добре, що ми маємо можливість обговорювати ці питання і висловлювати свою позицію. Я переконаний, що позиція органів місцевого самоврядування має бути ключовою, коли приймаються закони, які стосуються органів місцевого самоврядування.

Мова йде про три закони. Перший – «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України». Як ви знаєте, раніше прокуратура мала право здійснювати відповідний нагляд. Зараз, відповідно до цього закону, пропонується надати ці права органам державної влади – районним адміністраціям, обласним адміністраціям. Закон дуже цікавий, бо він, на мою думку, навіть дає більші повноваження, ніж свого часу мала прокуратура. Вибудовується така цікава залежність, що це може призвести до того, що перед тим, як якесь рішення приймати, нам треба буде звертатись до обласних органів влади і питати їхнього дозволу, чи можна таке рішення прийняти. Я завжди стояв і стою на Хартії про місцеве самоврядування, де чітко визначено принцип нашої роботи, що ми є гілка влади, яка несе відповідальність перед громадянами, які нас обрали», - зазначив Андрій Садовий, міський голова Львова, голова Львівського РВ АМУ.

«Цей законопроект на сьогодні ще не потрапив на розгляд комітету, але він активно обговорюється, його локомотивом виступає Мінрегіонбуд. Де-факто цей законопроект – це така собі реінкарнація ідеї префектів, яка була передбачена в проекті змін до Конституції і називалась у частині децентралізації, але, на жаль, жодної децентралізації там не було. Ці зміни до Конституції не пройшли. Зараз виникла така ініціатива. Тут ті повноваження, які передбачені для державних адміністрацій є ширші, ніж колись були у прокуратури.

Наділяється правом не просто звертатись в суд з проханням зупинити, якщо є якісь запитання до рішення органу місцевого самоврядування, а державна адміністрація зупиняє, звертається в суд і до кінця судового розгляду цей нормативний акт не діє. Так можна паралізувати роботу будь-якого органу місцевого самоврядування повністю, бо, якщо, скажімо, якісь особистісні підходи, то цей інструмент буде дуже потужним, щоб пробувати ставити місцеве самоврядування у заручники.

Щодо цього законопроекту до честі Асоціації міст України відчувається певна позиція, на сайті АМУ є підготовлені зауваження, і АМУ цей законопроект не підтримує. І тут важливо в сьогоднішніх умовах, щоб усі органи місцевого самоврядування висловили свою чітку позицію, донесли до центральних органів влади. Я прогнозую, що цей законопроект буде активно проговорюватись. Хтось хоче поставити органи місцевого самоврядування у залежність, але якщо буде чітка позиція міських, сільських, селищних рад, я би пропонував, щоб з цього приводу були прийняті окремі звернення на сесіях відповідних рад – це би був суттєвий фактор, який би перешкодив прийняттю цього законодавчого акту», - розповів Любомир Зубач, народний депутат України.

«Ми в себе на сесії в четвер будемо готувати звернення до Верховної Ради, до Кабінету міністрів щодо недоцільності розгляду цього законопроекту, який входить в суперечність з Хартією місцевого самоврядування, бо в Конституції така норма не прописана. Розумію, що є вже відповідні рішення прийняті в наших містах, є рішення Жидачівської міської ради, є рішення Червоноградської міської ради, Городоцької», - додав Андрій Садовий, міський голова Львова.

До участі у засіданні були запрошені народні депутати України міжфракційного об’єднання «Львівщина», Голови Львівської обласної ради та Львівської обласної держадміністрації, міські та селищні голови міст, селищ – членів Львівського РВ АМУ.

Відтак, відбулось обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України», проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування у галузі земельних відносин».

«Результативна частина нашого зібрання – не вносити на розгляд Верховної Ради законопроект щодо здійснення державного контролю за органами місцевого самоврядування з боку державних адміністрацій. Ми сьогоднішнім рішенням звертаємось за недоцільне виносити на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект, враховуючи, що він суперечить Конституції, Хартії місцевого самоврядування», - резюмував розгляд першого питання Андрій Садовий, міський голова Львова.

Відтак, усі одностайно підтримали таке рішення та проголосували за те, щоб звернутись до Кабінету міністрів, Верховної Ради, профільного комітету, профільного міністерства про недоцільність виносити на розгляд Верховної Ради відповідний законопроект, який суперечить Конституції та Європейській хартії місцевого самоврядування.

«У мене ще прохання, щоб ми розглянули це питання у себе на сесіях міських рад, щоб було персональне звернення від кожного міста на всіх. Ми таке звернення у четвер проголосуємо на сесії міської ради», - додав Андрій Садовий.

Інформацію про проект Закону України «Про міські агломерації» надав Любомир Зубач, народний депутат України. Також відбулось обговорення процесу об’єднання громад у Львівській області.

Нагадаємо, раніше юридичний департамент Львівської міської ради вже надавав роз’яснення щодо проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо здійснення державного контролю за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції та законам України».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ