Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні перебуває делегація Республіки Хорватія для обміну досвіду з мирної реінтеграції

В Україні перебуває делегація Республіки Хорватія для обміну досвіду з мирної реінтеграції. На запрошення Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України до Києва прибула делегація Республіки Хорватія з метою обміну досвідом з мирної реінтеграції територій. Повідомив Урядовий портал.

У складі делегації екс-міністр юстиції Республіки Хорватія; екс-заступник Глави Адміністрації Президента Республіки Хорватія, політичний координатор мирної реінтеграції територій Республіки Хорватії у 90-х роках XX століття Весна Шкаре-Ожболт; колишній заступник Міністра внутрішніх справ Республіки Хорватія Йошко Морич та колишній голова Урядового комітету Республіки Хорватія з питань переміщених осіб та біженців Ловре Пейкович.

У рамках візиту 28 серпня відбувся семінар для представників органів державної влади на тему «Хорватський досвід мирної реінтеграції непідконтрольних територій» під час якого представники Республіки Хорватія поділилися власним досвітом з вирішення конфлікту в країні на початку 90-х років.

Зокрема, пані Весна Шкаре-Ожболт розповіла, як розпочинався конфлікт у Хорватії і які паралелі можна провести з ситуацією в Україні: «Перші провокації розпочалися одразу після проголошення незалежності. Вони мали три складові: починалися бунти в невеликих населених пунктах, їх учасники кликали на допомогу югославську армію, а серед сербського населення розповсюджувалася дезінформація про встановлення влади кровожерливих хорватів». За її словами, з початком конфлікту новостворена країна не могла захиститися, оскільки не мала збройних сил та дипломатичної служби.

Результатом цього стала окупація значної частини території.

«Ми не могли захиститися без зброї. Але миротворців ООН ввели після тільки після бомбардування Дубровника. Це дозволило зупинити війну, але не вирішило політичних питань», - розповіла Весна Шкаре-Ожболт.

«З серпня по грудень 1991 року в нашій країні з населенням 4 млн осіб кількість біженців зросла з 9 тис. до 550 тис. осіб. Ми були вимушені переселяти цілі міста разом зі школами та адміністраціями», - розповів колишній голова Урядового комітету Республіки Хорватія з питань переміщених осіб та біженців Ловре Пейкович.

«Натомість, коли ми отримали доступ до території, ми спочатку навчали поліцейських як не конфліктувати з сербським населенням, як долучити його до правової системи країни», - уточнив колишній заступник Міністра внутрішніх справ Республіки Хорватія Йошко Морич.

Країна обрала шлях мирної реінтеграції колись окупованих регіонів із застосуванням  таких механізмів як амністія для всіх за виключенням тяжких і військових злочинів, відновлення довіри населення, конвалідація та діалог з сербським населенням.

«З досвіду моїх  візитів в Донецьку та Луганську області, можна судити наскільки ці процеси в наших країнах подібні. Це лише перший крок з обміну досвідом загального процесу між нашими дружніми країнами, оскільки ми ніколи не забудемо, що Україна була першою країною, яка визнала незалежність Хорватії. Весь цей процес називається «Встановлення довіри і примирення» і ми говоримо про мир, і саме встановленню миру присвячена ця конференція», - зазначив присутній на зустрічі посол Республіки Хорватія ТоміславВідошевич.

«Зараз ми всі потребуємо єдності і мужності. Держава має діяти виважено, чітко і зрозуміло для громадян заради миру в нашій країні», - прокоментував результати заходу Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш.

У семінарі також взяли участь співробітники Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб та ще 12 центральних органів виконавчої влади.

Програмою візиту хорватської делегації також передбачені зустрічі з народними депутатами, проведення круглого столу за участю ЗМІ та зустріч з представниками громадських організацій України.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ