Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

В Україні створені умови для пришвидшення реформ

В Україні створені умови для пришвидшення реформ – Президент на засіданні Національної ради реформ. Про це повідомили в прес-службі Президента України.

Президент Петро Порошенко наголошує, що сьогоднішнє засідання Національної ради реформ, яке проходить вперше в цьому році, ставить крапку в довготривалій історії парламентсько-урядової кризи.

«Нарешті сформовано коаліцію, новий уряд – і професійний, і політично відповідальний», - сказав Глава держави.

Президент наголосив, що нині в Україні створені умови для пришвидшення реформ. Глава держави закликав представників української влади керуватися Угодою про асоціацію та зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, де визначені напрями, кроки та строки реформування. «Це має стати настільною книгою і всі ініціативи, концепції та проекти реформ мають узгоджуватися з цією найважливішою в історії України міжнародною угодою», - зазначив Петро Порошенко та привітав призначення в українському Уряді Віце-прем’єр-міністра з питань євроінтеграції.

Петро Порошенко зазначив, що перед Президентом, Урядом та парламентом  стоять складні задачі, вирішення яких чекає і українське суспільство, і весь світ.

«Сама Конституція об’єднує всіх нас  в одну українську команду – і Президента, і Уряд, і парламент. Лише надзвичайно високий рівень командності, солідарності, відчуття ліктя гарантують нам успіх у впровадженні тих реформ, про які ми багато говоримо. І нарешті, я впевнений, почнемо втілювати їх у життя, щоб подолати згаяний час і надолужити відставання від графіку реформ», - звернувся до учасників засідання Петро Порошенко.

Глава держави висловив впевненість, що процес узгодження і прийняття рішень між Урядом та парламентом буде прискорено.

Секретаріат Національної Ради підготував помісячний План дій з реформ на 2016 рік і потижневий План першочергових кроків з реформування, розрахований на найближчі сто днів, зазначив Глава держави.

Петро Порошенко наголосив, що основні напрямки реформ пропонується сконцентрувати на дерегуляції: «Левова частина реформ сконцентрована на питаннях дерегуляції. Це не лише питання покращення інвестиційного клімату, не лише питання покращення умов ведення бізнесу, а й рішучі кроки спрямовані на боротьбу з корупцією».

Окремо Президент наголосив на важливості подальшої боротьби з корупцією. «Хабарі, як і податки, є витратами бізнесу на стосунки з державним апаратом. І ми маємо на сьогоднішній день не тільки говорити про зменшення податкового навантаження, але і про нульову толерантність до корупції для того, щоб розвантажити бізнес від подібних платежів», - зазначив Глава держави. Так, за словами Президента, це можливо зробити шляхом дерегуляції та запровадження ефективного контролю.

Глава держави також зазначив, що нагальним є вдосконалення системи державних закупівель. Вже запущено систему електронних закупівель, і ця робота має бути продовжена.

Окрім того, багато напрацьовано в проведені реформи децентралізації. Ця реформа не обмежується  лише конституційними змінами. Необхідно прийняти понад 500 законів та нормативних актів, які дозволять втілювати в життя  позиції децентралізації.

Президент зазначив, що має бути впроваджена реформа фінансового сектору, розроблена за участю партнерів з Євросоюзу та США; продовжена реформа енергетики та підвищення енергоефективності. Окремим рядком стоїть реформа  сфери охорони здоров’я, реформа сфери освіти, залишається важливим реформування аграрного сектору.

Глава держави зауважив, що з 1 травня вступає в дію Закон України «Про державну службу», однак він потребує доопрацювання. Президент висловив сподівання, що найближчим часом Верховна Рада підтримає доопрацьований Урядом проект.

За словами Президента, «величезну антикорупційну складову» має реформа управління державної власності. «Я впевнений, що і питання приватизації, і питання конкурсного управління об’єктами державної власності також серед перших  пріоритетів», - сказав Глава держави.

Петро Порошенко також наголосив на перших позитивних кроках щодо забезпечення підвищення ефективності електронного урядування і необхідності продовження цієї реформи.

Президент повідомив, що на найближчому засіданні Ради національної безпеки і оборони України буде розглянуто стратегічний бюлетень, який визначить кроки щодо реформування системи національної безпеки і оборони.

Петро Порошенко вкотре підкреслив необхідність проведення судової реформи, що сприятиме в тому числі покращенню інвестиційного клімату. Президент закликав підтримати прискорення заходів для реформування системи судочинства.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ