Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

В Україні створять Державний інститут випробувань і сертифікації озброєння

Уряд ухвалив рішення щодо створення Державного інституту випробувань і сертифікації озброєння та військової техніки. Метою постанови КМУ є забезпечення реалізації єдиної державної політики з випробування, сертифікації, розробки та виробництва озброєння і військової техніки для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань сектору безпеки й оборони держави, у тому числі з урахуванням вимог стандартів НАТО, повідомив Урядовий портал.

Інститут об’єднає потенціали Державного науково-випробувального центру, Чернігівського національного технологічного університету та підприємств військово-промислового комплексу. Це дозволить модернізувати експериментально-випробувальну базу і прискорити впровадження наукових розробок, а також створить умови для просування продукції виробників на внутрішній і зовнішній ринки.

У подальшому таке поєднання потенціалів є запорукою створення та функціонування відповідного технологічного парку (на кшталт парків, які існують у Німеччині, Франції, Австрії, Туреччині), щоб у стислі терміни забезпечувати переоснащення армії сучасним озброєнням та стимулювати вихід виробничої бази наших оборонних підприємств на світовий рівень.

У квітні 2017 року керівництво Державного науково-випробувального центру Збройних Сил України у Чернігові, передислокованого з Криму, звернулося до Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванни Климпуш-Цинцадзе з проханням сприяти створенню Інституту на базі Центру для забезпечення необхідних можливостей впровадження стандартів НАТО у систему сертифікації та стандартизації озброєння і військової техніки. Це є єдина в Україні унікальна спеціалізована науково-дослідна установа з 85-річним досвідом, що реалізує функції державної перевірки у випробуваннях та контролі якості оборонної продукції в інтересах Збройних Сил України та інших силових відомств. Для продовження роботи центру та максимального використання його можливостей одним із першочергових кроків необхідно було ухвалення відповідного нормативно-правового акту. Віце-прем’єр підтримала ідею перетворення ДНВЦ на  інститут та  ініціювала відповідне звернення генеральних конструкторів України до Президента України. Відтак було розроблено проект нормативно-правового акту щодо створення на базі Центру Державного науково-дослідного інституту випробувань та сертифікації озброєння і військової техніки й внесено цей документ на розгляд Уряду. Проект також підтримав Директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін.

Ще одним результатом проекту стане завантаження підприємств і наукових установ Чернігівщини випуском понад 100 позицій виробів оборонного призначення з переліку імпортозаміщення, а також виробництво безпілотних авіаційних комплексів, бойових модулів для броньованих машин, комплектувальних виробів для систем захисту вертольотів від ракетного озброєння, засобів радіоелектронної протидії, засобів коригування траекторії авіаційних бомб і багатьох інших виробів, які в подальшому будуть проходити випробування в новоствореному інституті.

У державному оборонному замовлені на 2017-2018 рік планується передбачити необхідний фінансовий ресурс для створення сучасного лабораторно-вимірювального та полігонно-випробувального комплексу спільно з представниками ДК «Укроборонпром», «Асоціації виробників озброєння і військової техніки України» та «Ліги оборонних підприємств України». Також готуються пропозиції стосовно можливого оснащення інституту сучасним лабораторно-вимірювальним та полігонно-випробувальним обладнанням для проведення всіх типів вимірювань на шляху розроблення продукції, сертифікації та її експлуатації. Зокрема, для оснащення випробувально-обчислювального комплексу ДНВІ передбачається виділення 150 млн грн на закупівлю засобів зовнішньо-траекторних вимірювань, кліматичних камер та інших засобів, що дозволить визначати та оцінювати характеристики озброєння на сучасному світовому рівні.

Наразі актуальним завданням є заснування Міжнародного центру співробітництва з країнами НАТО у сфері випробувань і сертифікації озброєння на базі Інституту.

«Завдяки об’єднанню зусиль багатьох відомств, зокрема,  Міноборони, Чернігівської ОДА, Укроборонпрому проект створення потужного інституту став можливим. Ми підтримаємо вітчизняного виробника оборонної продукції, отримаємо унікальну структуру, яка буде обслуговувати і державні, і комерційні структури, що потребують послуг із випробувань та  сертифікації, зекономимо значні кошти, оскільки за кордоном такі послуги коштують в рази дорожче», – зазначила Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ