Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні триває повзуча русифікація: цифри і факти

Такі висновки випливають з аналітичного дослідження, вчетверте поспіль проведеного рухом «Простір свободи». Активісти проаналізували становище української мови в 2014-2015 роках в усіх основних суспільних царинах: освіта, діловодство, судочинство, телебачення, радіо, кінопрокат, сфера послуг тощо.

Автори огляду зазначають, що аналіз представлених фактів змушує констатувати, що, незважаючи на Революцію Гідності, прихід до влади проєвропейських сил і спричинений російською агресією підйом патріотизму, права українців, що розмовляють державною мовою, і надалі системно порушуються та ігноруються.

На підставі соціологічних досліджень активісти доводять пряму кореляцію між мовою спілкування, з одного боку, та підтримкою незалежності України й опірністю на російську пропаганду, з іншого. Так, серед україномовних українців 90% підтримують незалежність  й лише 15% вразливі до російських міфів. Натомість серед російськомовних – це 45% і 38% відповідно.

«Неспростовні факти – від даних соціологічних досліджень до географії окупованих територій – доводять прямий зв'язок між русифікацією і загрозою державній незалежності України та безпеці її громадян. Проте підданий гострій критиці українськими та міжнародними експертами мовний закон Ківалова-Колесніченка не скасовано, і правляча коаліція не виявляє жодних намірів його скасувати», – зазначають експерти.

Огляд засвідчує, що дія закону призводить до подальшого витіснення української мови з важливих сфер суспільного життя – преси, реклами, сфери послуг тощо. Тим часом на окупованих територіях Криму, Донеччини та Луганщини здійснюється стрімка примусова русифікація, українська мова витіснена майже з усіх сфер суспільного життя.

Повний текст огляду можна скачати на сайті руху «Простір свободи».

 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ