Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Україні затверджено новий порядок міжнародного стягнення аліментів на дітей та інші види сімейного утримання

Законом України № 26-VII від 11 січня 2013 року Верховна Рада України ратифікувала, підписану 23 листопада 2007 року у м. Гаазі, Конвенцію про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання, а саме:стягнення утримання з батьків на утримання дітей, з повнолітніх дітей утримання на непрацездатних батьків, повнолітніх внуків, правнуків на непрацездатну бабу, діда. Повідомила адвокат ТОВ “Адвокатська група України”, Юлія Павлів.

Таким чином, було створено новий міжнародно-правовий інструмент, що встановлює правовий режим, за яким рішення про стягнення аліментів за кордоном, ухвалені в одній державі-учасниці за уніфікованою процедурою, підлягають визнанню та виконанню в інших державах, що приєдналися до конвенції. Такий механізм дозволяє стягувати аліменти за кордоном у більшості держав світу.

Приєднавшись до Конвенції, Україна фактично не змінила власне законодавство у сфері стягнення коштів на утримання осіб, які мають таке право, проте надала можливість у більш зручний спосіб та максимально стислі строки заявляти про призначення та стягнення аліментів з осіб, які проживають за межами території України.

В той же час, законодавець дещо обмежив встановлені Конвенцією положення для осіб, які мають право на утримання. Зокрема, стаття 2 Конвенції застосовується до зобов'язань про утримання, що виникають з відносин між батьками та дитиною, стосовно особи віком до 21 року, проте Україною дана норма Конвенціїратифікована із застереженням застосування її до зобов'язань про утримання, що виникають з відносин між батьками та дитиною, стосовно осіб віком до 18 років.

Отже, широка сфера дії Конвенції, зокрема можливість застосування її до зобов’язань про утримання, що випливають з сімейних відносин, батьківства, шлюбу або родинних зв’язків забезпечить громадянам України стягувати та одержувати аліменти з-за кордону у спрощеному порядку завдяки налагодженому механізму взаємодії центральних органів держав-учасниць Конвенції.

На сьогоднішній день, Конвенцію про міжнародне стягнення аліментів на дітей та інших видів сімейного утримання ратифікували США та країни Євросоюзу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ