Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

В УКУ відбудеться літературний вечір Мойсея Фішбейна

20 березня в Українському католицькому університеті відбудеться літературний вечір кавалера ордену Ярослава Мудрого 5-го ступеня, лауреата премії ім. Василя Стуса та журналу „Сучасність” Мойсея Фішбейна – визначного поета, прозаїка, перекладача, громадського діяча. Вечір організовано з нагоди його 60-ліття, що виповнилося недавно. Про це «Гал-info» повідомили у відділі інформації та зовнішніх зв’язків УКУ.
 Народився Мойсей Фішбейн 1946 року у Чернівцях. Працював у головній редакції Української радянської енциклопедії та в журналі „Вітчизна”. У 1979 році внаслідок конфлікту з КДБ змушений був емігрувати до Ізраїлю. У 1980–1981 рр. Фішбейн стає кореспондентом журналу „Сучасність”, який тоді ще виходив у США та Німеччині. З 1982 року поет жив у Німеччині, де у 1982–1995 рр. працював на радіостанції „Свобода”. 2003 року повернувся в Україну.
Мойсей Фішбейн є автором семи поетичних збірок: „Ямбове коло” (1974), „Збірка без назви” (1984), „Дивний сад” (1991), „Апокриф” (1996), „Розпорошені тіні” (2001), „Аферизми” (2003), „Ранній рай” (2006). З-під його пера вийшли переклади Ш. Бодлера з французької, Г. Гайне, Р. М. Рільке, Г. фон Гофмансталя, П. Целяна з німецької, Ієгуди ха-Леві, Х. Н. Бяліка, М. Вінклера з івриту та багатьох інших авторів.
Завдяки Мойсеєві Фішбейну Ізраїль став першою у світі країною, яка прийняла на лікування дітей, що постраждали від Чорнобильської катастрофи. Саме він недавно виступив із відкритим зверненням, у якому назвав відвертою брехнею заяву організаторів одного міжнародного форуму про те, що рівень антисемітизму в Україні „найвищий у Європі”.
Мойсей Фішбейн вважає, що структури, які поширюють в Україні антисемітизм, „обмежені та фіксовані”.
„Комусь хочеться посварити всіх з усіма, хтось діє за принципом „розділяй і володарюй”, – стверджує Фішбейн.
„Мойсей Фішбейн належить до тих поодиноких вибраних щасливців, які впродовж часу існування українського письменства оволоділи таїною Слова й цілковито поринули в первинну субстанцію Поезії. Його слово не терпить лукавства, і це щоразу зударяє поета зі світом політичного цинізму. Мойсеєві Фішбейну – людині, що філігранно шліфує осяйні кристали Логосу, – подвійно важко спостерігати, як ґвалтують цей божественний дар слова і запрягають його у колісниці зла. Його громадянська постава чітка й однозначна: розбивати лукаві стереотипи й ефективно протистояти облуді. Ми вдячні Богові за те, що Україна має такого поета, і вдячні самому поетові, що душею і серцем він присвятив себе Україні та її чудодійному слову”, — так оцінює постать поета перший проректор УКУ Мирослав Маринович.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ