Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В УКУ відкривають магістерську програму з психології

В УКУ відкривають магістерську програму з психології «Психічне здоров’я в організаціях», - прес-служба Львівської міської ради.

В Українському католицькому університеті на базі кафедри клінічної психології відкривається перша в Україні Магістерська програма з підготовки фахівців психічного здоров’я в організаціях. Програма розробляється на основі освітнього проекту, який діє в Королівському коледжі Лондона. По завершенню програми передбачений державний диплом магістра психології зі спеціалізацією «Психічне здоров’я в організаціях».

«Немає програм, які б цільово готували фахівців для роботи у сфері психічного здоров’я в організаціях. Своїх майбутніх випускників хочемо навчити не просто допомагати керівникам у створенні політики у сфері підтримки психічного здоров’я працівників, але й також вмінню переконувати на основі доказових даних, що їхня робота є потрібна і важлива. Адже продуктивність роботи працівника багато в чому залежить від того, як він почувається», – зазначає виконавчий директор Інституту психічного здоров’я УКУ і керівник Магістерської програми «Психічне здоров’я в організаціях» Віталій Климчук.

Загалом 16% людей у світі мають розлади психічного здоров’я. За офіційною статистикою 1,7 млн. українців за 2016 рік зверталися за допомогою до психіатричних сервісів. Тих же, які не зверталися, але мали розлади – в кілька разів більше. При цьому, серед людей з розладами психічного здоров’я 60-70% працюють в організаціях. З них 45% відсутні на роботі через проблеми зі здоров’ям.

Інститут психічного здоров’я УКУ та кафедра клінічної психології УКУ провели опитування серед 53 роботодавців, чи потрібні такі фахівці в Україні, і більшість із них – 88,7% – сказали так.

Діагностика психічних розладів за допомогою ефективних і надійних інструментів, промоція і превенція психічного здоров’я, турбота про психологічний добробут та клімат в компанії, вплив на зростання продуктивності праці співробітників та ефективність організації в цілому, надання первинної психологічної допомоги при найпоширеніших проблемах та розладах – це основні компетенції, яких навчатимуть майбутніх фахівців психічного здоров’я на Магістерській програмі «Психічне здоров’я в організаціях».

Вступниками програми можуть стати не лише психологи, але й інші фахівці, які прагнуть спеціалізуватись у проблемі психічного здоров’я в організаціях. Особливо продуктивною програма може бути для тих, хто вже працює психологами в організаціях. Специфіка їхніх компаній враховуватиметься під час розробки індивідуальних навчальних планів студентів.

Тривалість навчання 1 рік 10 місяців. По завершенню програми передбачений державний диплом магістра психології зі спеціалізацією «Психічне здоров’я в організаціях». Організація навчання – модульна (лише 5 аудиторних днів на місяць, в інший час усі навчальні активності будуть організовані дистанційно, а також за місцем проживання і праці).

Програма розробляється на основі і за консультаційної підтримки фахівців подібного освітнього проекту, який діє в Королівському коледжі Лондона.

«Поява в організаціях фахівців психічного здоров’я може досить дивно звучати для нашої ментальності, адже тема психічного здоров’я стигматизована. Треба, аби відбулася революція свідомості роботодавців. Наразі суспільство більше сфокусоване на усуненні наслідків психологічних проблем, аніж на превенції і плеканні психологічного благополуччя. Важлива зміна парадигми у сприйнятті психічного здоров’я. Дбати про якість життя, психологічний клімат, плекати корпоративну культуру, а не концентруватися на хворобі», – зазначає директор Інституту психічного здоров’я УКУ Олег Романчук.

Нагадаємо, на базі кафедри клінічної психології вже діє Магістерська програму з клінічної психології з основами когнітивно-поведінкової терапії за британською моделлю, на якій можна здобути базові навики для консультування людей та самодопомоги.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ