Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В урочищі Саліна на Львівщині вшанують жертв НКВД

На Львівщині 3 липня в урочищі "Саліна" поблизу Добромиля вшановуватимуть пам'ять жертв НКВД.

Урочистості розпочнуться Божественними літургіями у храмах  м.Добромиля (Св. Апостола Андрія, Св.Онуфрія, Зіслання Святого Духа, Святої Трійці, Преображення Ісуса Христа) Старосамбірського району. Згодом відправлять поминальну екуменічну панахиду за жертвами НКВД під стінами  приміщення колишньої тюрми НКВД та покладуть вінки і квіти на міському цвинтарі до могили жертв НКВД, закатованих у Добромильській тюрмі. 

Далі відбудеться піший похід зведеної колони жалобних процесій громад і учасників вшанування жертв комуністичного терору до урочища «Саліна».

Поминальні екуменічні панахиди за жертвами репресій відправлять на «Верхній могилі» в урочищі «Саліна» та «Нижній могилі» біля пам’ятного знаку, встановленого на соляному шибі, куди скидали вбитих людей

Завершить вшанування жалобне Віче за участю свідків трагедії, представників органів представницької і виконавчої влад, органів місцевого самоврядування, громадсько- політичних  організацій з України, закордону, представників громадськості, духовенства, засобів масової інформації та хорових колективів.

Довідка.

У червневі дні 1941 року в Саліні органами НКВС було страчено близько 3 600 чоловік, копальня була вщерть заповнена людськими тілами. Мешканці Солянуватки розповідають, що до Саліни напередодні трагедії з Перемишля були пригнані арештанти. Під час екзекуції весь час працювали в Саліні двигуни, аби заглушити постріли і крики мордованих. Окрім того, згідно зі свідченнями місцевих жителів, з того самого Перемишля привезли вантажівками також і тіла уже забитих людей. Коли катам не вистачало набоїв, людей били дерев'яними молотами і напівживими скидали в шахту, на стометрову глибину.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ