Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Надзвичайні події

В уряді назвали причини аварії на шахті "Степова"

Урядова комісія з розслідування причин трагедії на шахті «Степова напрацювала висновки, які вказують на ряд порушень. Зокрема, щодо наявності дозвільної документації (з охорони праці), стану провітрювання та обстеження гірничих виробок аварійної дільниці, причин виникнення вибухонебезпечного середовища тощо. Про це під час виступу на засіданні Уряді заявив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко, повідомила прес-служба Віце-прем’єр-міністра України.

«Експертні групи Комісії працювали безпосередньо на місці аварії та здійснили детальний аналіз: технічної і контрольно-облікової документації, результатів виконаних розрахунків і випробувань, протоколів опитування свідків, лікарських свідоцтв про смерть потерпілих», — повідомив Геннадій Зубко.

 «Причиною аварії 1 категорії, що сталась 2 березня 2017 р. у ВП «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля», став вибух метаноповітряної суміші, що утворилась в 119 конвеєрному штреку в місці розташування кабелю. А також не спрацювання системи УТАС. За період з лютого до моменту трагедії система УТАС давала збій в роботі понад 20 раз», — повідомив Геннадій Зубко.

Віце-прем’єр-міністр повідомив, що безпосередньо перед виникненням вибуху виїмкова дільниця лави не була забезпечена необхідною розрахунковою кількістю повітря (розрахунок — 473 м3/хв., фактично — 156 м3/хв. – втричі менше необхідного обсягу).

Головною причиною трагедії, за словами Генадія Зубка, став недопрацьований комплексний план з охорони праці на шахті. «Комплексний план із забезпечення безпеки має бути перевірений на всіх шахтах України. Щодо інших причин трагедії, які виявлені Урядовою комісією, будуть далі розбиратися правоохоронні органи», — підсумував він.

 «Для уникнення таких аварій в подальшому необхідно вирішити питання блокування рахунків шахт, через яке охорона праці недостатньо фінансується і не виплачується зарплата, шляхом запровадження спецрахунків», — підкреслив Геннадій Зубко. За його словами, необхідно також ліквідувати дефіцит спецлабораторій для контролю за безпекою шахт, який виник у зв’язку із втратою їх у зоні АТО.

Віце-прем’єр зазначив, що всі висновки Урядової комісії мають стати підставою для перевірки всіх шахт в Україні та лягти в основу рекомендацій для розробки заходів з недопущення подібних аварій.

Довідка.

ВП «Шахта «Степова» ДП «Львіввугілля» побудована за проектом інституту «УкрНДІпроект» і введена в експлуатацію в 1978 році з проектною потужністю 2400 тис т на рік. Встановлена виробнича потужність на 01.01.2017 — 500 тис т. Промислові запаси вугілля по шахті на 01.01.2017 складають 39,562 млн. тонн.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ