Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В Яворівському національному природному парку створять два екомузеї

Спеціалісти Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Львівській області брали участь у засіданні науково-технічної ради Яворівського національного природного парку. Метою заходу є вирішення наукових і науково-технічних проблем парку.

Окрім представників Держуправління, участь у раді взяли представники наукових кіл Львівщини, громадськість, представники Старицького та Магерівського військових лісгоспів, землі яких входять до складу національного парку.

На науково-технічній раді було розглянуто хід виконання робіт з підготовки Проекту організації території Яворівського національного природного парку, охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів і об'єктів.

Метою розроблення Проекту є забезпечення ефективного виконання завдань, покладених на національний природний парк, комплексного науково обґрунтованого використання та зонування його території, визначення заходів, необхідних для охорони, відтворення та рекреаційного використання цінних природних комплексів та історико-культурних об'єктів, розвитку наукових досліджень, екологічної освіти, моніторингу довкілля та рекреаційної діяльності, здійснення будівництва, реконструкції та реставрації об'єктів, формування інженерно-транспортної інфраструктури, виконання інших завдань.

Виконавці проекту (Львівський національний університет ім.Івана Франка спільно з Львівською державною лісовпорядною експедицією) проінформували науково-технічну раду щодо стану виконаних робіт, наголосивши, що у новому Проекті буде збільшена площа заповідної зони та удосконалена інфраструктура рекреаційної зони.

Окрім цього, проектантами Зіньком Ю.В. та Майданським М.А. презентовано Концепцію формування екомузеїв на території Яворівського національного природного парку.

Після обговорення презентації учасниками засідання було запропоновано створити 2 екомузеї на території Яворівського національного природного парку. До одного з них під назвою «По обидва боки Європейського вододілу» увійдуть існуючі екологічні стежки, старі сади покинутих сіл, традиційна забудова регіону, Головний Європейський вододіл тощо. До другого – «Верхів'я Верещиці» - стежка «Верещиця», німецький цвинтар, хутірське поселення на Верещиці, липова алея.

За визначенням Міжнародної Ради Музеїв екомузей - це установа, яка управляє, досліджує і використовує (у науці, освіті й культурі) усю спадщину даної спільноти, відображаючи природне середовище і культурне оточення. Таким чином, екомузей є засобом для суспільного зацікавлення планування і розвитку території.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ