Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка  |  Політика

В ЄК розповіли, як Газпром зірвав підписання "зимового газового пакету"

Віце-президент ЄК, комісар з питань енергетичного союзу Марош Шефчович стверджує, що російська сторона відмовилася підписати доповнення до угоди про постачання газу, через що зірвалося узгодження так званого "зимового пакету", - Європейська правда.

Про це він заявив під час конференції Україна-ЄС високого рівня з питань енергетичного партнерства, повідомляє з Брюсселя кореспондент "Європейської правди".

За словами Шефчовича, на початку переговорів було очікування щодо їх успіху.

"Ціна, запропонована Газпромом, була досить конкурентною. При цьому Україна має достатньо фінансових ресурсів для передоплати і ближчим часом надійдуть додаткові ресурси", - зазначив він.

"Заблокувало все те, що Газпром відмовився підписувати додаток до комерційного контракту з боку Газпрому. При чому у попередні два роки точно такий додаток вони підписували і ми розраховували, що цього року він також буде", - пояснив віце-президент ЄК

Згаданий додаток закріплює зобов'язання Газпрому постачати газ у повному обсязі, не застосовувати оскаржуваний принцип бери-або-плати, не зараховувати передплати в рахунок поставок газу на Донбас.

Шефчович вважає, що даний документ був необхідним для узгодження зимового пакету. "Росіяни пояснили, що не бачать необхідності у його підписання. Цю проблему ми не змогли подолати", - пояснив він.

Європейська правда

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ