Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

В зоні відчуження сфотографували рідкісну сову

1/3
З 17 по 19 лютого експерти Українського центру дослідження хижих птахів та Державного спеціалізованого підприємства «Екоцентр» під час проведення орнітологічних моніторингових досліджень на території зони відчуження вперше фотографічно зафіксували присутність сичика-горобця на цій території, повідомили у прес-службі Державного агенства України з управління зоною відчуження.

Науковцям вдалося підманити сичика-горобця 17 лютого на території Товстолісівського лісництва, другу особину помітили того самого дня на території відселеного села Бовище (Луб'янське лісництво). Для пошуку птахів використовувалась методика провокування їх локалізації за допомогою програвання запису голосів птахів на портативному аудіопрогравачі.

 «Статус присутності цього птаха на території зони відчуження до цього часу залишався невизначеним. Нам були відомі лише поодинокі випадки його реєстрації», - повідомив експерт Українського центру дослідження хижих птахів Сергій Домашевський.

За його словами, внаслідок обмеженого господарювання та практично повної відсутності населення, на більшій території зони відчуження з’явилися місця, придатні для гніздування хижих птахів. Починаючи з грудня 2008 року проводять обліки денних хижих птахів, а також рідкісних, що занесені до Червоної книги України та пошуки совоподібних.

Довідка.

Сичик-горобець – найдрібніша сова Європи та України (Glaucidium passerinum (Linnaeus, 1758) занесена до Червоної книги України у 2009 році з природоохоронним статусом «вразливий», входить до переліку видів Бернської конвенції, конвенції CITES.

Найбільше відомостей про гніздування сичика відомо у Карпатах, натомість для Полісся він залишається маловивченим, бо кількість відомих місць його гніздування є незначною.

В останні десятиліття його стали зрідка реєструвати в північних ділянках українського Полісся на територіях, які межують з Республікою Білорусь і Російською Федерацією (Сумська, Чернігівська, Житомирська, Рівненська і Волинська області). Дедалі частіші зустрічі територіальних птахів на гніздових ділянках на півночі України є наслідком розширення ареалу сичика-горобця на південь.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ