Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Війна з Росією

Вбивство Ципкалова. Чому Захарченко зазнав поразки у боротьбі з Плотницьким

На території тимчасово окупованих районів Луганської області під виглядом боротьби з політичною опозицією і придушенням організованого нею спроби «державного перевороту» відбувається перерозподіл фінансових потоків і сфер економічного впливу.

За інформацією місцевих джерел аналітичного відділу ГІ «Права Справа» однією з причин фізичної ліквідації колишнього «Голови Ради міністрів ЛНР» Ципкалова є перерозподіл фінансових потоків, а саме: контроль за каналами постачання спирту на територію самопроголошеної «ЛНР».

Свого часу, аналітичний відділ ГІ «Права Справа» інформував правоохоронні органи і спеціальні служби, що наразі Україна стоїть перед загрозою насичення внутрішнього ринку контрафактними алкогольними, тютюновими виробами та лікарськими препаратами виробництва самопроголошених «республік».

Гострий дефіцит готівки лідери самопроголошених «республік» вирішили компенсувати за рахунок продажу на території України контрафактної продукції власного «виробництва». Для вирішення цієї проблеми з території України і РФ масово завозився спирт, пляшки, етикетки і пробки. Крім виробництва контрафактних горілчаних виробів уряд самопроголошеної «ЛНР» планував постачати на територію України контрафактні ліки виробництва луганського фармацевтичного заводу «Фармація». У виробництві контрафактного алкоголю та ліків бойовики використовують спирт низької якості. «Куратором» каналів постачання контрабандного спирту в «ЛНР» був тодішній «Голова Ради міністрів ЛНР» Г. Ципкалов.

Після своєї відставки Ципкалов зберіг за собою контроль над цим фінансовим потоком. Такий стан речей не влаштовував ні ватажка «ЛНР» Плотницького, ні його «колегу» з «ДНР» Захарченка, які намагалися взяти під свій контроль цей над прибутковий бізнес.

Аналітичний відділ ГІ «Права справа» повідомляв, що на тимчасово окупованих територіях Донбасу розгортається серйозне економічне протистояння між двома самопроголошеними «республіками». Причиною протистояння було бажання лідера «ЛНР» Ігоря Плотницького заробити грубі гроші, ввівши на території «ЛНР» монополію на продаж лікеро-горілчаних виробів луганського виробника «Луга-Нова», витіснивши при цьому з ринку донецьких виробників цієї продукції.

Відзначу, що за інформацією генерал-майора запасу СБУ В. Ягуна Луганський лікеро-горілчаний завод «Луга-Нова» в 2016 році у рази збільшив випуск готової продукції у порівнянні з довоєнним періодом. Зараз підприємство випускає 1 мільйон 150 тисяч - 1 млн 250 тисяч штук пляшок півлітрової ємності. В той час, як до початку бойових дій на Сході України підприємство випускало до 200 тис. пляшок.

Бажанням ватажка «ДНР» Захарченка і його російських кураторів взяти під контроль канали постачання спирту і виробництва контрафактної горілки на території «ЛНР» пояснюється безпосередня участь у затриманні і допитах Ципкалова бойовиків підрозділу «Спарта» (ватажок -А. Павлов, псевдо «Моторола»). Під час допиту Ципкалова бойовиками «Спарта» останньому були нанесені травми, несумісні з життям.

Примітно, що представник так званої «Генпрокуратури ЛНР» Сергій Рахно коментуючи можливі причини «державного перевороту» на території «ЛНР», заявив що метою «заколоту» було збереження можливості «кришувати» незаконний бізнес і контрабанду.

«Необхідно відзначити, що мотивом здійснення державного перевороту стала реакція на дії глави республіки та інших виконавчих органів республіки по припиненню «кришування» незаконного бізнесу і контрабанди»,- заявив С.Рахно.

Про вибірковий характер «політичних репресій» з боку Плотницького свідчить той факт, що знаковій фігурі у справі «заколоту» колишньому «Голові парламенту ЛНР» О. Карякіну дали можливість виїхати за межі «ЛНР». Інформація про його арешт на території РФ не підтверджується. «Слідчим відділом Генеральної прокуратури ЛНР» Карякіна оголошено в розшук.

Варто зазначити, що збереження існуючого стану речей-контроль Плотницького за діяльністю підприємства «Луга-Нова» і фактичну поразку у цій війні Захарченка, поспішне повернення бойовиків батальйону «Спарта» в місця постійної дислокації після оприлюднення інформації ГІ «Права Справа» про можливу причетність бойовиків до вбивства Ципкалова, свідчить, що варто очікувати нового загострення «торгових війн» між «братніми республіками».

Д. Снєгирьов

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ