Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Верховна Рада визнала голодомор 1932 – 1933 років геноцидом українського народу

233 народних депутати визнали голодомор геноцидом українського народу. Від Партії регіонів за визнання проголосувало 2 депутати, від БЮТ – 118, від "Нашої України" – 79, від Соцпартії – 30. Не голосувала фракція комуністів у повному складі.
Законопроект про Голодомор було внесено Президентом. Водночас депутати внесли до нього свої поправки, зокрема, у статті про визнання Голодомору геноцидом було змінено слово "українська нація" на "український народ".
В ухваленому законі також сказано, що публічне заперечення Голодомору 1932–1933 років в Україні "визнається наругою над пам’яттю мільйонів жертв Голодомору, приниженням гідності Українського народу і є протиправним".
Як відомо, у президентському законопроекті передбачалася заборона публічного заперечення Голодомору.
Водночас законопроект Партії регіонів пропонував трактування геноциду як "злодійські дії тоталітарного репресивного сталінського режиму, спрямовані на масове знищення частини українського та інших народів СРСР в результаті штучного Голодомору 1932-1933 років".
Партія регіонів також наполягала на тому, щоб прибрати слово "забороняється" зі статті законопроекту, в якій йдеться про публічне заперечення Голодомору.
Перед голосуванням спікер Олександр Мороз окремо поставив на голосування законопроект від Партії регіонів і від Президента.
Водночас жоден з них не набрав необхідної кількості голосів – за законопроект "регіонів" проголосувало 193 депутати, за президентський – 198.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ